IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага санкции срещу партньори за нарушения на правилата за труда и климата

Санкциите ще се прилагат за бъдещи търговски споразумения, които в момента се договарят, но не и за съществуващи

15:45 | 23.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Търговските партньори на Европейския съюз (ЕС), които нарушават международните трудови стандарти или ангажиментите за климата, ще търпят санкции, предлага Европейската комисия (ЕК).

„Въпреки че нашият подход трябва да остане съсредоточен върху сътрудничеството и ангажираността, може да има обстоятелства, при които санкциите са оправдани“, коментира еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на пресконференция, пише онлайн медията EUObserver.com.

Предложението бива отправено, след като граждански организации и евродепутатите изразиха загриженост относно рисковете от детски труд и обезлесяване, които не са правилно адресирани в търговските споразумения между ЕС и трети страни.

Санкциите ще се прилагат за бъдещи търговски споразумения, които в момента се договарят, но не и за съществуващи търговски споразумения или вече финализирани такива. Такова е например спорното търговско споразумение между ЕС и Меркосур.

Скорошните споразумения – например с Япония и Мексико, включват глави за устойчивост.

В момента ЕС преговаря с Нова Зеландия, Австралия и Индонезия и иска скоро да започне преговори с Индия за търговско споразумение.

Новият подход към санкциите може да се приложи първо към търговското споразумение, което се договаря с Нова Зеландия, тъй като преговорите са много напреднали, посочва Домбровскис.

ЕК излиза с това предложение, след като 15 държави от ЕС призоваха Комисията да ускори работата по финализиране и ратифициране на търговските споразумения, за да се повиши цялостното доверие в ЕС като "сериозен търговски партньор".

Петнайсетте страни посочват, че Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), най-голямото търговско споразумение в света, включващо Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, трябва да бъде „звън за събуждане“ за Европа.

Новата схема за санкции обаче може да се счита за пречка за приключване на бъдещите преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ще ги цакаме с въглеродни данъци ... Екстра ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още