Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага санкции срещу партньори за нарушения на правилата за труда и климата

Санкциите ще се прилагат за бъдещи търговски споразумения, които в момента се договарят, но не и за съществуващи

ЕК предлага санкции срещу партньори за нарушения на правилата за труда и климата

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Търговските партньори на Европейския съюз (ЕС), които нарушават международните трудови стандарти или ангажиментите за климата, ще търпят санкции, предлага Европейската комисия (ЕК).

„Въпреки че нашият подход трябва да остане съсредоточен върху сътрудничеството и ангажираността, може да има обстоятелства, при които санкциите са оправдани“, коментира еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на пресконференция, пише онлайн медията EUObserver.com.

Предложението бива отправено, след като граждански организации и евродепутатите изразиха загриженост относно рисковете от детски труд и обезлесяване, които не са правилно адресирани в търговските споразумения между ЕС и трети страни.

Санкциите ще се прилагат за бъдещи търговски споразумения, които в момента се договарят, но не и за съществуващи търговски споразумения или вече финализирани такива. Такова е например спорното търговско споразумение между ЕС и Меркосур.

Скорошните споразумения – например с Япония и Мексико, включват глави за устойчивост.

В момента ЕС преговаря с Нова Зеландия, Австралия и Индонезия и иска скоро да започне преговори с Индия за търговско споразумение.

Новият подход към санкциите може да се приложи първо към търговското споразумение, което се договаря с Нова Зеландия, тъй като преговорите са много напреднали, посочва Домбровскис.

ЕК излиза с това предложение, след като 15 държави от ЕС призоваха Комисията да ускори работата по финализиране и ратифициране на търговските споразумения, за да се повиши цялостното доверие в ЕС като "сериозен търговски партньор".

Петнайсетте страни посочват, че Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), най-голямото търговско споразумение в света, включващо Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, трябва да бъде „звън за събуждане“ за Европа.

Новата схема за санкции обаче може да се счита за пречка за приключване на бъдещите преговори.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 1 седмица
Ще ги цакаме с въглеродни данъци ... Екстра ... :)))

Още от Европа
ЕП потвърди природния газ и ядрената енергия като допустими в зеления преход