Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага създаването на 10 нови партньорства за насърчаване на иновациите

Очаква се мобилизиране на поне 20 млрд. евро инвестиции с инициативата

ЕК предлага създаването на 10 нови партньорства за насърчаване на иновациите

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на 10 нови европейски партньорства между Европейския съюз (ЕС), държавите членки и/или индустрията. Целта е да се ускори преходът към зелена, неутрална към климата и цифрова Европа и да се направи европейската индустрия по-устойчива и конкурентоспособна, съобщават от Комисията.

ЕС ще осигури за партньорствата близо 10 млрд. евро финансиране, а партньорите ще трябва да допринесат също поне с толкова.

Очаква се този комбиниран принос да мобилизира допълнителни инвестиции в подкрепа на прехода и да създаде дългосрочни положителни въздействия върху заетостта, околната среда и обществото, допълва се в съобщението на ЕК.

Предложените институционализирани европейски партньорства, някои от които надграждат съществуващи съвместни предприятия, имат за цел да подобрят готовността и реакцията на ЕС към инфекциозни заболявания, да разработят ефективни нисковъглеродни самолети за чиста авиация, да подкрепят използването на възобновяеми биологични суровини в производството на енергия, да насърчат лидерството в областта на цифровите технологии и инфраструктурата и да направят железопътния транспорт по-конкурентоспособен.

Европейските партньорства се финансират от програмата Horizon Europe, новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2021-2027). Те имат за цел да подобрят и ускорят развитието и внедряването на нови, иновативни решения в различни сектори чрез мобилизиране на публични и частни ресурси. Те също така ще допринесат за целите на европейската зелена сделка и ще укрепят Европейското изследователско пространство.

Партньорствата са отворени за широк кръг публични и частни партньори, като индустрия, университети, изследователски организации, органи с мисия за обществена услуга на местно, регионално, национално или международно ниво и организации на гражданското общество, включително фондации и неправителствени организации.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Липсата на оптимизъм около пандемията тласна повечето борси в Европа към спадове