IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага ваксинационния сертификат да важи 9 месеца за пътувания*

Притежателите на валиден зелен сертификат няма да бъдат подлагани на тестове и карантини, освен ако не пътуват до и от тъмночервена зона

12:20 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) препоръчва сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 за пътуване в блока да важи 9 месеца след датата на първоначалната ваксинация, както и да се даде приоритет на ваксинираните пътници, съобщи комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс по време на брифинг в Брюксел.

Този срок е одобрен след препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) за поставяне на бустерни дози, плюс "гратисен" период от три месеца, за да могат държавите в общността да доставят бустерните дози за гражданите.

Притежателите на валиден сертификат не трябва да бъдат подлагани на допълнителни рестрикции като карантина или тестове. При придвижване от и към зони с много висок брой заразени (тъмночервена зона) обаче дори и ваксиниранитеще бъдат подлагани на тестове и задължителни карантини.

Изключение от правилата са децата на възраст под 12 години и при задължителни пътувания, чиито вид се определя от списък.

Комисията предлага още срок на валидност на сертификатите, издавани от страните в общността, което ще гарантира безопасно пътуване на гражданите, уточни още Рейндерс по време на брифинга. "Трябва да повишим имунитета си с бустерна доза", допълни още комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес. 

На този етап няма доказателства колко дълго ще трае "подсиления" имунитет, призват още от ЕК, но има данни, че бустерните дози увеличават антителата повече спрямо първоначалната ваксинация, което дава надежда, че имунитетът ще е по-продължителен. От Брюксел допълват, че следят ситуацията и ще адаптират препоръките си. 

ЕК предлага на държавите членки да продължат да приемат всички пътници, ваксинирани с ваксини, одобрени от блока. 

Ако предложенията бъдат одобрени от страните в ЕС, те ще влязат в сила от 10 януари 2022 година.

Правителствата на ЕС настояват блокът да уеднакви различията в правилата, с което да се запази възможността за свободно пътуване, след като страните членки възприеха различни подходи за периода, в който ще важи сертификатът за ваксинация и за начина за управление на бустерните ваксин, припомня Bloomberg.

Докато последната вълна от пандемията в цяла Европа набира сила, изпълнителният орган на ЕС планира да прекрати своя бял списък със страни, от които ще могат да влизат всички пътуващи, независимо от ваксиниционния си статут, считано от 1 март. От тази дата нататък ваксинираните и преболедувалите пътници с цифров сертификат Covid на ЕС или еквивалентен пропуск ще могат да влизат в блока.

* Информацията е актуализирана с коментара на комисар Дидие Рейндерс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още