Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага ваксинираните срещу COVID да пътуват без тестове и карантина

Брюксел препоръчва облекчаване на пътуванията на фона на намаляващия брой нови заболели в Европа

ЕК предлага ваксинираните срещу COVID да пътуват без тестове и карантина

Снимка: Архив Ройтерс

Епидемиологичната обстановка се подобрява, а кампанията по ваксиниране в целия ЕС се ускорява и по тази причина в Европейската комисия (ЕК) препоръчват облекчаване на режима на пътуванията. Мерките трябва да бъдат смекчени, особено за притежателите на цифривоте сертификати за ваксиниране, пише в съобщение от Брюксел.

От ЕК препоръчват още въвеждането на общи критерии за определяне на рискови зони и въвеждането на спешен механизъм за пауза, за да бъде предотвратено разпространението на варианти. Има предложение и за специфични мерки за деца, за да бъде гарантирано пътуването на семействата, както и стандартна валидност на тестовете за коронавируса.

Предлагаме на страните да координират премахването на ограниченията за свободно движение чрез новия инструмент - цифровия сертификат, коментира комисарят по въпросите на правото Дидие Рейндерс.

Още по темата

При представянето на предложението той коментира още, че в момента се наблюдава намаление на случаите на коронавируса в цяла Европа, което се дължи на успеха на ваксинационната кампания и страните започват постепенно да премахват ограниченията.

Брюксел показа идеята си за цифров сертификат, който да облекчи пътуванията в средата на март. Прототипът му вече е готов и трябва да влезе в сила на 1 юли.

Предложението на ЕК за облекчения включва:

- напълно ваксинираните да бъдат освободени от тестове и карантини при пътувания, ако са минали 14 дни от поставяната последна доза от ваксината;
- преболедувалите COVID също трябва да имат цифрови сертификати и ще бъдат освободени от тестове и карантини при пътуване до 180 дни след първия положителен тест;
- стандартната валидност на PCR-тестовете трябва да бъде 72 часа, а за бързите антигенни тестове - 48 часа;
- спешният механизъм предвижда страните членки да ограничат ваксинираните и преболедувалите при промяна на епидемиологичната обстановка.

От ЕК отбелязват и че пътуващите от зони с ниско разпространение на коронавируса ("зелени зони") не трябва да бъдат подлагани на никакви ограничения. Пътуващите от "оранжеви зони" ще трябва да бъдат подлагани на тест - PCR или антигенен, а от "червени зони" - дори и карантина, независимо от негативния PCR или антигенен тест.

За зони с много голямо разпространение на вируса ("тъмночервени зони") препоръката е несъществените пътувания да не бъдат допускани. Изискванията за тестове и карантина остават.

За да няма разделяне на семействата, децата, пътуващи със своите родители, няма да бъдат подлагани на карантина, ако за родителите няма подобно изискване - например при ваксинирани родители. Децата под 6 години трябва да бъдат изключени от системата за тестване, препоръчват още от Брюксел.

По отношение на зоните от епидемиологочна гледна точка също има промяна - с оранжев цвят се маркират местата, в които през последните 14 дни случаите на коронавируса са до 75 на 100 хил. (от 50 на 100 хил.). В червено се оцветяват страните с между 75 и 150 случая на 100 хил., а не както досега от 50-150 на 100 хил.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Директивата за корпоративна данъчна ставка среща съпротивата на Полша и Унгария