IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага всички ваксинирани срещу COVID да могат да влизат в ЕС

Това ще важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на СЗО

12:43 | 03.05.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предложи днес промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни.

Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина, предава БТА.

Това изключение може да важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на Световната здравна организация (СЗО).

Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от коронавируса, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

ЕК предвижда да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове.

Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните, пристигащи в ЕС. Държавите следва да разрешат пътуване в ЕС на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина, получила пазарен достъп в ЕС.

Държавите могат също да предоставят улеснения за имунизираните с ваксина от списъка за спешна употреба на СЗО. Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателно PCR изследване за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания и за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, посочва се в съобщението на Комисията.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва Комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били за здравните работници, служителите в превозите, дипломатите, транзитните пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряците и хората, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Да. Тиранията в пълна сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
има нема "пандемия" , инжекцията е важна ... за влизане в "рая" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
ти поне си много умна доларовка, секи ваксиниран цигaaaнин у вас ли ше гo приютиш и рашниш или как да го разбираме поне толко ного ти разбира гагата ммм ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
копейки има само в празната ти глава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
neon7
преди 2 години
Случайно ли плановете за вaкcинални паспорти започнаха 20 месеца преди пандемията?https://***.otizvora.com/2021/04/13405/sluchayno-li-planovete-za-vakcinalni-pasporti-zapochnaha-20-mesetsa-predi-pandemiyata/ЕК е започнала подготовката преди панденията- Global Vaccination Summit on 12 September 2019, in Brussels. ???https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/10actions_en.pdfХора, мислете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Преброяване на слабоумни копейки е имало, гледам в коментарите под мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
Програма на ООН 21/2030 Цели на мисиятаВероятно мнозина вярват в страшния вирус и неговата абсолютно случайна поява. Всъщност, ако следите какво е говорил Бил Геноцидис през годините, какви патенти е патентовал и какви правила налага в компанията си към днешната дата, няма да сте нито за минута изненадани от тази ПЛАНдемия. Какви са нейните истински цели. Ето ги тук изброени и след като прочете помислите дали наистина искате да сте част от такъв свят и дали бихте се радвали вашите деца да живеят в него?1. Световно правителство2. Световна дигитална валута3. Световна централна банка4. Световна военна / полиция (военно положение) (Martial Law)5. Изоставяне на националния суверенитет (разпускане на националните държави)6. Отнемане на личното имущество (земя, недвижими имоти)7.Отслабване / разпадане на семейството като единица8. Намаляване на населението: Контролиране на растежа на населението (евгеника)9. Създаване на програми за ваксинация и задължителни ваксинации10. Универсален основен доход11. RFID чип компания (цифрова идентичност) за наблюдение на потреблението, пътуванията, физическата активност12. Въвеждане на система за социален кредит (аналогична на тази в Китай)13. Мрежа на физическия и виртуалния свят в глобалната цифрова 5G инфраструктура (Internet of Things)14. Поемане на грижи за деца и младежи (в случай на нарушения и др.)15. Държавно и контролирано образование / учебни програми в училища, образователни институции, университети15. Ограничение на индивидуалния трафик (автономно шофиране и др.)16. Поемане на всички компании, притежавани от правителството / корпорациите (унищожаване на средната класа)17. Ограничаване на ненужните пътни дейности18. Концентрация на населението в градовете (преместване)19. Регулиране на напояването в земеделието (използване на водата)20. Унищожаване на частни ферми и животновъдство21. Изоставяне на еднофамилни къщи22. Ограничаване на използването на земя с цел производство на храна23. Забрана на природни, несинтетични и хомеопатични лекарства24. Край на изкопаемите горива25. Световната религия трябва да бъде добавена директно в мислите на индивида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
ЕК - на околовръстното.Прекалено много пари харчат за същата професия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
ако ваксинират 3 млрд. циганьеpocи ко сичките ли ше доат, а къде ше стоят, може би у щаба на Еврогейcкатa Кoмисия ? .... аре не ни занимаайте с личния си живот ше ви замола, а тия ЕК да напраят по една тръбица на Околовръстното ше ги еббaa и у нещacстните педеppyнгeли, вместо да свършат неква работа само дивотии вършат, ам то за тва и разпада ше е скоро ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още