Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага всички ваксинирани срещу COVID да могат да влизат в ЕС

Това ще важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на СЗО

ЕК предлага всички ваксинирани срещу COVID да могат да влизат в ЕС

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предложи днес промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни.

Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света. Предлага се да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина, предава БТА.

Това изключение може да важи и за ваксините от списъка за спешна употреба на Световната здравна организация (СЗО).

Комисията предлага да се повиши прагът на броя на новозаболелите от коронавируса, използван за определяне на списъка на държавите, от които да бъдат разрешени всички пътувания.

ЕК предвижда да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови вирусни щамове.

Според комисията европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните, пристигащи в ЕС. Държавите следва да разрешат пътуване в ЕС на хората, получили най-малко 14 дни преди пристигане последната препоръчителна доза ваксина, получила пазарен достъп в ЕС.

Още по темата

Държавите могат също да предоставят улеснения за имунизираните с ваксина от списъка за спешна употреба на СЗО. Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателно PCR изследване за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания и за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, посочва се в съобщението на Комисията.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва Комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били за здравните работници, служителите в превозите, дипломатите, транзитните пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряците и хората, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
6
 
9
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Да. Тиранията в пълна сила...
0
 
7
 
8
преди 1 седмица
има нема "пандемия" , инжекцията е важна ... за влизане в "рая" ... : )))
4
 
5
 
7
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 1 седмица
ти поне си много умна доларовка, секи ваксиниран цигaaaнин у вас ли ше гo приютиш и рашниш или как да го разбираме поне толко ного ти разбира гагата ммм ??
3
 
11
 
6
neon7 до: Dr. Vatnikov
преди 1 седмица
копейки има само в празната ти глава !
3
 
10
 
5
преди 1 седмица
Случайно ли плановете за „вaкcинални паспорти“ започнаха 20 месеца преди пандемията?
https://www.otizvora.com/2021/04/13405/sluchayno-li-planovete-za-vakcinalni-pasporti-zapochnaha-20-mesetsa-predi-pandemiyata/

ЕК е започнала подготовката преди панденията- Global Vaccination Summit on 12 September 2019, in Brussels. ???
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/vaccination/docs/10actions_en.pdf
Хора, мислете !

Още от Европа
Норвегия ще изтегли 50 млрд. долара от своя суверенен фонд за възстановяване