IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи квота от 20 хил. места за разселване на бежанци

По две схеми за България са предвидени квоти от 1,25% и 1,08% от общия броя имигранти

16:50 | 13.05.15 г. 1
<p>
	Бежанци чакат пред палатки на Червения кръст в Сицилия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бежанци чакат пред палатки на Червения кръст в Сицилия. Снимка: БТА

Европейската комисия предложи днес въвеждането на квота от 20 хил. места в ЕС за разселването на бежанци, "които очевидно се нуждаят от международна закрила в Европа", съобщи БТА. Схемата ще бъде изяснена до края на месеца.

Предлага се за пръв път да бъде задействан механизмът за извънредни ситуации по силата на чл. 78 от договора за ЕС, за да се помогне на страните от Общността, в които има внезапен прилив на мигранти.

До края на май ЕК ще предложи механизъм за временно разселване на бежанците, чиито молби за престой са били утвърдени. До края на годината ще бъде направено предложение за постоянна система на ЕС за разселване на бежанци при извънредни ситуации с масов приток на хора.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че миграцията е обща отговорност на всички страни от Общността и всички те са призовани да допринесат за справяне с това "историческо предизвикателство". По нейните думи предизвикателството е не само европейско, затова включва разширяване на сътрудничеството със страните на произход и на транзитно преминаване на мигрантите.

ЕК съобщи, че днес е била приета проправка в бюджета на ЕС за 2015 г., за да се осигурят необходимите 89 милиона евро, включително 57 милиона евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция" и 5 милиона евро спешно финансиране за фонда "Вътрешна сигурност" за страните "на първа линия" в мигрантската криза.

За разкриването на 20-те хиляди места за мигранти в ЕС ще бъдат осигурени допълнително 50 милиона евро за тази и следващата година. Предстои началото на операция за унищожаването на мрежите на каналджиите и за борба с трафика на хора в Средиземноморието, в рамките на общата политика за сигурност и отбрана, и в съответствие с международното право.

ЕК предлага също нова политика за законна миграция чрез осъвременяването на схемата "синя карта" (икономическа имиграция на образовани кандидати за престой и работа в ЕС - бел. кор.).

Комисията цели постигането на максимална полза от миграционната политика, включително с улесняването на по-евтините, по-бързи и по-безопасни парични преводи към държавите на произход на имигрантите.

Зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс поясни в отговор на въпрос, че ЕК подкрепя идеята онези чужденци, на които е отказан статут в ЕС, да бъдат връщани бързо в тяхната родина. Могерини допълни, че не се предвижда изпращането на военни сили в Либия, доколкото страната е основна част от пътя на мигрантите, идващи от Африка.

Според днешното предложение държавите от ЕС без Великобритания, Ирландия и Дания, които могат да не участват в задължителното преразпределение на имигрантите, ще получат централно определени квоти. В определянето на квотите 40 на сто тежест ще има размерът на брутния вътрешен продукт на приемащата държава от ЕС, 40 на сто ще бъде тежестта на числеността на населението й, по 10 на сто тежест ще имат броят на получените молби за убежище от последните четири години и равнището на безработицата.

ЕК предлага две схеми за преразпределението на мигрантите - "преместване" и "презаселване". По схемата за презаселване в ЕС общо ще бъдат осигурени 20 000 места.

По двете схеми за България са предвидени квоти от съответно 1,25 процента и 1,08 процента от общия броя имигранти (бежанци). Германия, Франция, Италия и Великобритания поемат най-голямата тежест с между 11 и 18 на сто от количеството имигранти с утвърден статут. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Не само политиката на ЕС е тотално неадекватна по отношение на бежанците. Националните политики и местното самоуправление също са абсолютно неадекватни по отношение на бежанци - да ги втъкаят в някаква работа. Бежанците искат пари - ами да им дадат задания с/у заплащане. Да се дадат ваучъри на местните кметове и общинари, които да дават задания с/у заплащане на бежанците - нищо че са транзитно преминаващи - парите са си пари. Като начало може да съберат 4-*** доброволци от бежанците, да им дадат една ж.п. дрезина с по 2 чифта медицински ръкавици, и по една маска за уста и по два найлонови чувала ... да събират с/у 20 лв на участък техните си *** покрай ж.п. линията, която са направили вече на абсолютно сметище - и откъдето може да пламне и епидемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Е , супер ! При толкова програми , мерки , комисии и не зная колко още неща във връзка с ,,историческото предизвикателство ,, , а именно изхранването и контролирането на индивиди заети предимно с размножаването си, жална му майка на европейския данъкоплатец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още