IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи нови правила за прозрачност срещу укриването на данъци

Предложените мерки ще позволят на органите да реагират много по-бързо на рисковете от данъчни злоупотреби

17:05 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>На снимката: Европейският комисар по&nbsp;икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси</em>,&nbsp;<em>Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер МосковисиАрхив Ройтерс

Европейската комисия предложи нови строги правила за прозрачност на данъчни консултанти, счетоводители, банкери и адвокати, които разработват и насърчават схеми за данъчно планиране за своите клиенти, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Пресни примери за злоупотреби са т. нар. "Панамски досиета", които показаха как някои посредници активно съдействат компаниите и физическите лица да избягат от данъчното облагане, обикновено чрез сложни трансгранични схеми. Днешното предложение има за цел да се справи с подобно данъчно планиране чрез засилване на вниманието върху досега скритите дейности на данъчните съветници и посредници.

Непосредственият ефект от новите правила ще бъде да се даде повече информация на държавите членки относно схемите за данъчно планиране, които посредниците разработват и предлагат на пазара, за да могат след това да преценят дали тези схеми улесняват укриването и избягването на данъци.

Предложените мерки ще позволят на органите да реагират много по-бързо на рисковете от данъчни злоупотреби, тъй като посредниците ще трябва да докладват съответните договорености, преди да бъдат използвани. Държавите членки ще могат по-добре да насочват своите одити или дори да променят своето законодателство, за да затворят всички вратички, чрез които се злоупотребява.

„ЕС се превърна във водещ фактор, когато става дума за постигане на повече прозрачност в света на агресивното данъчно планиране. Това вече дава резултати. Днес предлагаме под отговорност да бъдат държани тези, които създават схеми за избягване на данъчно облагане. В крайна сметка това ще доведе до по-големи данъчни приходи за държавите членки“, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог.

„Продължаваме да работим за данъчна прозрачност. Днес насочваме вниманието към професионалистите, които насърчават лошите данъчни практики", заяви от своя страна комисарят по икономическите и финансовите въпроси, както и данъчното облагане Пиер Московиси.

По думите му данъчната администрация трябва да разполага с необходимата информация, за да спре схемите за избягване на данъци. "Нашето предложение ще даде повече сигурност на тези посредници, които уважават законите и ще направи много труден живота на тези, които не го правят. Продължаваме да работим за по-справедливо данъчно облагане в цяла Европа“, заяви още Московиси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още