IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предоставя нови 70 млн. евро за фермерите, ударени от руските санкции

В мерките са включени 12 страни членки, като България не е сред тях

15:13 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия удължава с една година до края на юни 2018 г. мерките, наложени в помощ на производителите на плодове, засегнати от забраната за внос на хранителни продукти от руските власти, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Мерките бяха въведени от ЕК след забраната от Русия за внос на хранителни продукти, наложена през август 2014 г.

Разширената схема е на стойност 70 млн. евро, които ще бъдат разпределени сред производители на бързоразвалящи се плодове в ЕС. Тя осигурява и спасителна мрежа за производителите, които може да не намерят пазар за продукцията си заради санкциите.

Схемата ще покрие максимално количество от 165 835 тона плодове от четири различни типа дървета: ябълки и круши, сливи, цитрусови плодове, праскови и нектарини. В мерките се включват 12 страни членки.

Най-облагодетелствани са фермерите в Полша, където обемът плодове, покрити от схемата, възлиза на 75 хил. тона. На второ място е Испания, която ще получи финансова подкрепа за над 27 хил. тона, а Гърция – за над 12 хил. тона плодове. България не е включена в схемата.

Програмата ще компенсира европейски фермери, които изберат да разпределят излишната си продукция на организации (например училища) или я използват за други цели  (консервиране, храна за животни и др.).

Според ЕК по-голямата част от продукцията, засегната от ембаргото, е била пренасочена към алтернативни пазари и пазарните цели са се стабилизирали. Тъй като т. нар. постоянни насаждения обаче са по-малко способни да се адаптират към променящите се ситуации, новите мерки са създадено специално в подкрепа на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още