IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи предложението си за бюджета на ЕС догодина

83 млрд. евро са предвидени за насърчаване на икономическия растеж в европейските региони

14:49 | 05.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия представи днес предложението си за бюджета на ЕС догодина.

Комисията насочва основната част от средствата за развитието на конкурентоспособна икономика към младите хора, повишаването на сигурността и за борба с измененията на околната среда. Общо 21 на сто от общия бюджет догодина се предлага да бъдат използвани за опазването на природата, съобщава БТА.

Над 83 милиарда евро се насочват към икономическия растеж на европейските региони. От тази сума 13,2 милиарда евро са предвидени за научни изследвания, 2,8 милиарда евро - за образование, 117 милиона евро - в подкрепа на младите хора, живеещи в региони, в които равнището на младежката безработица е високо, 1,2 милиарда евро (+75 на сто спрямо тази година) - за европейската навигационна спътникова система "Галилео", 255 милиона евро за подкрепа на европейските дружества в разработването на отбранителни средства и технологии.

ЕК предлага 420,6 милиона евро (+34,6 на сто спрямо тази година) за граничната служба на ЕС Фронтекс, 156,2 милиона евро за гражданска защита, 560 милиона евро за нуждаещите се в Сирия, както и за бежанците и приемните им общности в региона. Проектобюджетът включва две суми за всяка програма, която подлежи на финансиране - поети задължения и плащания, пояснява ЕК.

"Поети задължения" означава финансирането, за което могат да се сключат договори през дадена година, а "плащания" са действително изплатените суми. Предложеният бюджет на ЕС за 2020 г. възлиза на поети задължения за 168,3 милиарда евро (+1,3 на сто в сравнение с 2019 г.) и плащания за 153,7 милиарда евро (+3,5 на сто в сравнение с 2019 г.).

Бюджетът на ЕС възлиза приблизително на един процент от БНД на ЕС и представлява около два процента от всички обществени разходи в Общността. Днешното предложение се основава на предположението, че Великобритания ще участва пълноценно в изпълнението и финансирането догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още