Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК представи своя бюджет за възстановяване на Европа за 2021 г .

Предвиждат се значителни инвестиции за преодоляване на икономическите и социални последици от пандемията

ЕК представи своя бюджет за възстановяване на Европа за 2021 г .

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия предложи бюджет на ЕС за 2021 г. на стойност 166,7 милиарда евро, който ще бъде допълнен с 211 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и приблизително 133 милиарда евро под формата на заеми по линия на Next Generation EU - временния инструмент за възстановяване.

След като бъде приет, той ще бъде първият бюджет от новата многогодишна финансова рамка за периода между 2021 г. и 2027 г., както и първият годишен бюджет, предложен от Комисията, ръководена от председателя Фон дер Лайен.

Инвестициите, планирани в бюджета ще послужат за преодоляване на непосредствените икономически и социални последици от пандемията от коронавируса, за даване на тласък на устойчиво възстановяване и за защита и създаване на работни места. Бюджетът е също така изцяло съобразен с ангажимента за инвестиране в бъдещето, за да се постигне една по-екологична, по-цифровизирана и устойчива Европа.

"В тези изключителни времена предложението на Европейската комисия мобилизира безпрецедентна подкрепа. Годишният бюджет за 2021 г. ще помогне на стотици хиляди лица, предприятия и региони да преодолеят кризата и да излязат от нея по-силни от преди. За тази цел трябва да постигнем споразумение относно дългосрочния бюджет и Next Generation EU — споразумение, което ще даде сигнал за увереност в цяла Европа", заяви комисарят Йоханес Хан, който отговаря за бюджета на ЕС .

Комисията предлага да бъдат отпуснати 1,34 милиарда евро за програмата „Цифрова Европа“ за киберотбраната на Съюза и за подкрепа на цифровия преход и 3 милиарда евро за Механизма за свързване на Европа в актуализирана, високоефективна транспортна инфраструктура с цел улесняване на трансграничните връзки. Комисарите се обединиха още около идеята за разходване на 575 милиона евро за Програмата за единния пазар, 36,2 милиона евро и 127 милиона евро съответно за програмите за подкрепа на сътрудничеството в сферата на данъчното облагане и митниците.

Още по темата

За програмата „Еразъм+“ и за инвестиране в младите хора щебъдат заделени 2,89 милиарда евро, както и 306 милиона евро за секторите на културата и творчеството чрез „Творческа Европа“. Около  1,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за фонд „Убежище и миграция“ и 1 милиард евро за Фонда за интегрирано управление на границите, за да се засилят сътрудничеството в областта на управлението на външните граници, както и политиката в областта на миграцията и убежището.

55,2 милиарда евро са планирани за общата селскостопанска политика и 813 милиона евро за Европейския фонд за морско дело и рибарство, за европейските земеделски стопани и рибари, но и за подобряване на устойчивостта на хранително-вкусовата промишленост и рибарството и осигуряване на необходимите средства за управление на кризи. 

За отбраната на съюза са предвидени  228 милиона евро за фонд „Вътрешна сигурност“ и 1,05 милиона евро за Европейския фонд за отбрана за подпомагане на европейската стратегическа автономност и сигурност, а 1,9 милиарда евро ще бъдат отпуснати за предприсъединителна помощ, включително за  Западните Балкани.

Проектобюджетът на ЕС за 2021 г. включва разходите по линия на Next Generation EU, които ще бъдат финансирани със заеми, взети на капиталовите пазари, и разходите, покрити от бюджетните кредити под таваните в дългосрочния бюджет, които се финансират от собствените ресурси. Що се отнася до последните, за всяка програма се предлагат две суми — поети задължения и плащания. Поетите задължения представляват финансирането, което може да бъде определено в договори, сключени през дадена година. Плащанията представляват реално изплащаните средства.


 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара