Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предупреди за оставащи фискални рискове в Гърция

Гръцката икономика е отбелязала напредък след края на спасителните програми, но през последните месеци има забавяне на реформите

ЕК предупреди за оставащи фискални рискове в Гърция

Снимка: Ройтерс

Гръцката икономика е отбелязала напредък след края на спасителните програми, но през последните месеци има забавяне на реформите, а пакетът от икономически и социални мерки, които прие правителството, „не е в правилната фискална посока".

Това заявиха еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси при представянето на пакета препоръки в рамките на Европейския семестър и на третия доклад от засиления мониторинг на Гърция след края на меморандумите, съобщи БТА.

Още по темата

Московиси спомена „забележителните резултати“, които е постигнала страната през последните години и по-конкретно значителния бюджетен излишък за трета поредна година. Той подчерта и постепенното завръщане на Гърция на финансовите пазари, което е „много позитивно за гръцкия народ".

От своя страна Валдис Домбровскис отбеляза, че благодарение на реформите, които е осъществила Гърция, и на здравите й финанси се е увеличила заетостта и вътрешното потребление.

Еврокомисарят обаче заяви, че през последните месеци има забавяне на реформите и че последният пакет икономически и социални мерки, който прие правителството, е свързан с големи разходи и не следва „правилната фискална посока". Домбровскис каза още, че мерките връщат назад по-предишни положителни реформи, като създават риск да не бъдат изпълнени фискалните цели за 2019 г. и по-късно. 

Накрая Московиси подчерта, че през следващите месеци Европейската комисия ще следи отблизо процеса на формиране на бюджетен излишък и независимо какво ще бъде следващото гръцко правителство, ще продължи да подкрепя възстановяването на страната и ще поддържа конструктивния диалог.

В доклада на ЕК, цитиран от телевизия Sky, се казва, че фискалната цена на мерките, приети от гръцкото правителство в средата на май, надхвърля 1 процент от брутния вътрешен продукт.

Сред критикуваните мерки са дългите срокове за разсрочване на задълженията към държавата, осигурителните институти и общините, намаляването на ставката на ДДС в определени области, въвеждането на 13-а пенсия и отмяната на реформите в областта на вдовишките пенсии, посочва БТА.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В текста се посочва отмяна на множество реформи и връщане на 13 пенсия.. . Това се определя от ЕК като забавяне !!!
Е няма как да върнат 14 и 15 та в рамките на няколко месеца .

Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега