IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предупреждава пет държави от ЕС за бюджетите за 2020 г.

Финансовите планове на Италия, Франция, Испания, Португалия и Белгия може да нарушат фискалните правила на еврозоната

14:24 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предупреждава пет страни от Европейския съюз (ЕС), сред които са Италия и Франция, че техните проектобюджети за 2020 г. рискуват да нарушат фискалните правила на еврозоната, съобщава Bloomberg.

Изпълнителната власт на ЕС е изпратила писма до Рим и Париж, както и до правителствата в Испания, Португалия и Белгия, с искане за допълнителни разяснения относно проектобюджетите им, които бяха внесени в Брюксел по-рано през октомври. В писмото до министъра на финансите на Франция Бруно льо Мер се казва, че страната не изпълнява препоръките на ЕС за подобряване на разчета на средствата и за ограничаване увеличенията на разходите. Френският президент Еманюел Макрон увеличи разходите и намали данъците в отговор на протестите на "жълтите жилетки", които разтърсиха страната в началото на годината.

„Изглежда, че тези елементи не отговарят на задълженията за бюджетна политика“, казва се в писмото. „Това представлява риск от значително отклонение от необходимите бюджетни действия“, допълват от ЕК в становището си.

Комисията трябва да проучи бюджетите на всички 19 държави членки на еврозоната през ноември и да издаде становище дали те спазват правилата на ЕС.

Писмата представляват стандартна стъпка в дългия процес на преразглеждане на националните бюджети. Това не означава, обаче, че ако една държава не спази препоръките на ЕК, проектобюджетът й ще бъде отхвърлен. Миналата година комисията писа до шест държави с искане за допълнителни разяснения и в крайна сметка единствената държава, която беше помолена да представи нов проектобюджет, беше Италия. Това предизвика продължително противопоставяне между Брюксел и популистката коалиция в Рим.

Този път новосформираното италианско правителство се стреми да избегне конфронтация. Администрацията на премиера Джузепе Конте обеща умерено разширен бюджет, което ще доведе до леко увеличаване на структурния дефицит на страната през 2020 г. През следващите години се предвижда свиване на дефицита.

В писмото си, в което иска от Италия разяснения относно проектобюджета, изпълнителната власт на ЕС отбелязва, че политиката на страната „не е в съответствие“ с изискваната и че в следствие на този бюджет нейният структурен баланс ще се влоши.

От Белгия, Испания и Португалия се искат разяснения, тъй като не се вижда промяна в политиката във фискалните им планове - стандартен ход за страните в средата на предизборен сезон или с „по-грижовни“ правителства.

Според правилата на ЕС държавите не трябва да допускат бюджетен дефицит над 3% от брутния вътрешен продукт или дълг над 60%, а правителствата са длъжни да определят годишни цели, за да покажат, че се движат в правилната посока.

Макар дефицитът на Италия да е в рамките на границата от 3%, Комисията изисква от нея да намали дълговия си товар, който в момента възлиза на 130% от БВП и поставя страната на второ място след Гърция в рамките на ЕС.

Франция, Белгия и Испания са сред многото страни, които през последните години получават предупреждения или порицания от ЕС. Въпреки това, проектобюджетите им никога не са били официално отхвърляни и на страните никога не са били налагани финансови санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още