Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК препоръчва подкрепа на уязвимите от скъпия ток с пари от въглеродните квоти

Скъпите въглеродни квоти не са причина за рязкото повишение на цената на електроенергията, сочат изчисления на Брюксел

ЕК препоръчва подкрепа на уязвимите от скъпия ток с пари от въглеродните квоти

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) изготви насоки за членовете на общността, свързани с мерки срещу високите цени на електроенергията. Пакетът беше представен от комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон в Брюксел. Финансирането на действията може да стане чрез приходите, които страните получават от продажбата на въглеродни квоти по схемата ETS.

Ситуацията във всяка страна е различна, изтъкна тя, но като цяло мерките са свързани основно със защита на уязвимите потребители. Страните от общността са насърчени да предложат ваучери или покриване на част от сметките за електричество за тези домакинства и бизнеси, отлагане на плащането на сметките, както и поддръжка на мрежата, за да няма прекъсвания.

Още по темата

Високите цени на енергията увеличават броя на домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление на домовете, сочат данните на ЕК. Средно в ЕС това са 22,4% от домакинствата през 2020 година, които са получавали под 60% от средното заплащане в страната. За сравнение, през 2019 година този дял е бил 18,2%.

В България над 83% от домакинствата, получаващи по-малко от 60% от средните за страната доходи, не се отопляват адекватно, като това е най-високото ниво в ЕС и се увеличава драстично спрямо 51% през 2019 година. На второ място се нарежда Португалия с 47,5% от домакинствата, които не могат да си позволят адекватно отопление през 2020 година.

Бизнесът също може да получи помощ в съзвучие с европейските правила за държавна подкрепа. ЕК препоръчва още и проверка на търговията с електроенергия на борсите и възможно антипазарно поведение на участници и препоръчва "нулева толерантност" към подобни действия.

Според ЕК енергийният преход ще даде решение за бъдещи подобни кризи и затова той трябва да бъде ускорен. "ЕС трябва да продължи да развива ефективна енергийна система с висок дял на възобновяемата енергия", коментира Кадри по време на брифинга след заседанието на Колегиума.

Всички тези мерки могат да бъдат финансирани от допълнителните средства, които страните са получили от търговията с емисии по схемата ETS. Заради по-високите цени на квотите държавите са получили допълнително 10,9 млрд. евро в периода януари-септември на годишна база, заяви още Симсон.

Квотите поскъпнаха от 30 евро за тон през миналата година до 60 евро за тон през последните седмици.

В ЕК не виждат чак такова голямо отражение върху цената на тока от по-скъпите квоти. По-високата цена добавя 10 евро на мегаватчас при производството на електроенергия от газ и 25 евро за мегаватчас върху цената на електроенергията, произведена от въглища, отчитат още от ЕК в своите насоки към страните от общността. По-скъпият газ от своя страна води до повишаване на цената на електроенергията с 45 евро на мегаватчас.

Енергийната криза показа и някои предизвикателства по отношение на газа, призна енергийният комисар. Тя посочи, че в момента газовите хранилища са пълни до 75% от капацитета им, което е под средното ниво в началото на зимния сезон през миналите години. ЕС има капацитет да съхранява около 20% от своето годишно потребление на газ, но този процент варира в отделните страни.

По време на брифинга Кадри Симсон потвърди, че "Газпром" изпълнява своите задължения към европейските потребители, макар и да не доставя никакви допълнителни количества, от които пазарът се нуждае, за да се успокои.

По отношение на изграждането на устойчива енергийна мрежа от ЕК препоръчват инвестиции във възобновяеми източници, енергийна ефективност и обновяване на имотите. За целта е нужно развитие на капацитета за съхранение на енергия, включително и водород.

Асоциацията на европейските енергийни регулатори (ACER) може да анализира ситуацията на отделните енергийни пазари и да предложи препоръки за премахване на проблеми, така че ползите за всички да се повишат. ЕК препоръчва още страните да насърчат участието на европейските потребители в енергийната система - да могат лесно да сменят своите доставчици, да се присъединяват към "енергийни общности", да произвеждат сами електроенергия.

Енергийният комисар отчете още, че дебатът дали ядрената енергия да се признае като устойчива все още тече. Ядрените мощности са нисковъглеродни, но пък крият голям риск за околната среда при авария.

Стимулите, свързани с високата цена на електроенергията, са временни - пазарните прогнози сочат, че цените ще бъдат високи през зимните месеци, но през пролетта ще тръгнат надолу.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември