Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК препотвърди препоръката си за преговори с Тирана и Скопие

Двете страни са постигнали успехи по отношение на съдебната реформа и в борбата с корупцията

ЕК препотвърди препоръката си за преговори с Тирана и Скопие

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Европейската комисия препотвърди препоръката си за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, след като представи актуална информация за напредъка, постигнат от двете страни при по-нататъшните реформи, свързани с върховенството на закона, по-специално в областите, определени от Съвета през юни 2018 г. И двете държави са постигнали допълнителни видими и трайни резултати, анализира комисията.

В представената днес актуализирана информация фактически и обективно се описва напредъкът на двете държави от юни 2018 г. до момента в областите, изтъкнати от Съвета.

Още по темата

В случая с Албания в актуализираната информация се очертава напредъкът в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите, по отношение на постигнатите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително по отношение на отглеждането на канабис и трафика на твърди наркотици. В нея се обръща внимание и на други важни въпроси, като например споразумението относно бъдещите действия по отношение на избирателната реформа и усилията за справяне с неоснователните молби за предоставяне на убежище.

В случая със Северна Македония актуализираната информация обхваща важни стъпки, предприети за укрепване на независимостта на съдебната система, включително неотдавнашното приемане на преразгледания закон за прокуратурата. Тя показва по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и напредък в усилията на страната за реформа на разузнавателните служби и публичната администрация.

„След като през февруари приехме преработената методология за процеса на присъединяване днес представяме актуална информация за Албания и Северна Македония. Тя показва, че държавите са увеличили усилията си и са постигнали допълнителни осезаеми и устойчиви резултати в ключовите области, посочени в заключенията на Съвета от юни 2018 г. Комисията застава твърдо зад своите препоръки за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония и се надявам, че през следващите седмици държавите членки ще вземат положително решение“,  коментира комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели.

През април 2018 г. ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. През юни 2018 г. Съветът отчете постигнатия напредък и очерта пътя за започване на преговорите за присъединяване в зависимост от постигнатия напредък в някои ключови области.

След като ЕК отправи допълнителни положителни препоръки през май 2019 г., Съветът отложи решението си за юни, а след това за октомври 2019 г., преди да реши да се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха в Загреб през май 2020 г.

Очаква се през март 2020 г. Съветът по общи въпроси да обсъди бъдещите действия по политиката на разширяване въз основа на преработената методология, както и напредъка, постигнат от Северна Македония и Албания, с оглед на започването на преговори за присъединяване. След няколко месеца ЕК ще представи по-подробна оценка на цялостния напредък във всички държави партньори, обхванати от процеса на разширяване, в годишния си пакет по въпросите на разширяването.  

Ако получат разрешение за започване на преговори за членство, одобрението ще открие пътя към провеждането на среща на върха с лидери на ЕС и представители на всички шест страни кандидатки от Западните Балкани – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония, в Загреб през май. Това може да успокои притесненията в ЕС от растящото китайско и руско влияние в шестте страни и усещането, че блокът не успява да превърне страните, белязани от войните през 90-те години на миналия век, в пазарни икономики.

Френският президент Еманюел Макрон отказа да одобри началото на присъединителните преговори на срещата на върха през октомври, като заяви, че процесът по приемане на нови страни членки трябва да се промени. Френски министър нарече процеса по присъединяване „безкрайна сапунена опера“. Макрон обаче заяви през февруари, че иска да им позволи да започнат преговори за присъединяване, ако Европейската комисия им даде положителна оценка идния месец.

Франция и съюзниците й са притеснени относно способността на блока да приобщи регион, който не може да се справи с престъпността и корупцията, и искат да предотвратят повторение на прибързаното според тях присъединяване на Румъния и България през 2007 г., отбелязва Ройтерс.

След започването им преговорите за членство ще продължат с години.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil