IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прие пакет от мерки за насърчаване на кредитирането на домакинства и фирми

Благодарение на правилата след финансовата криза банките в ЕС са по-подготвени да се справят с икономически сътресения, констатира Комисията

18:40 | 28.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия прие пакет от мерки за банковия сектор, за да насърчи кредитирането на домакинствата и дружествата в целия Европейски съюз, съобщават от пресцентъра на ЕК. Целта на мерките е да дадат възможност на банките да продължат да отпускат заеми, така че да се подпомогне икономиката и да се смекчат съществените икономически последици, породени от коронавируса.

Пакетът включва няколко „временни решения“ под формата на целенасочени изменения на пруденциалните правила на ЕС за банките (Регламента за капиталовите изисквания) с цел да им се осигури максимална възможност да отпускат кредити и да поемат загуби, причинени от коронавируса.

Комисията предлага извънредни мерки от временен характер, за да облекчи непосредственото въздействие на събитията във връзка с коронавируса чрез адаптиране на графика за прилагане на международните счетоводни стандарти за капитала на банките, чрез преференциално третиране на публичните гаранции, предоставени по време на настоящата криза, чрез отлагане на датата за прилагане на изискването за буфер на съотношението на ливъридж и чрез промяна на начина, по който някои експозиции се изключват от това съотношение.

Комисията също така предлага по-ранна дата на прилагане на няколко от договорените мерки, които стимулират банките да финансират наетите лица, малки и средни предприятия (МСП), както и инфраструктурни проекти.
Същевременно ЕК приканва банките към отговорни действия, например като се въздържат от разпределяне на дивиденти на акционерите или като възприемат консервативен подход при изплащането на променливи възнаграждения.

Благодарение на правилата, въведени след финансовата криза, банките в съюза днес са по-устойчиви и по-добре подготвени да се справят с икономическите сътресения, констатира Комисията.

Тя припомня, че правилата на ЕС дават възможност на банките и надзорните органи да действат по гъвкав, но същевременно отговорен начин по време на икономически кризи, за да подкрепят гражданите и фирмите, в частност малките и средните предприятия.

„С днешния регламент се въвеждат някои целенасочени промени, чрез които да се осигури максимална възможност за кредитните институции да отпускат заеми и да поемат загуби, причинени от коронавирусната пандемия, като същевременно запазват своята устойчивост”, се казва в съобщението.

„Оказваме на домакинствата и фирмите цялата възможна подкрепа, за да могат да се справят с икономическите последици, причинени от коронавируса. Банковият сектор може да помогне много за реализирането на тези усилия. Възползваме се в пълна степен от възможността за гъвкавост, предвидена в правилата на ЕС за банките, като предлагаме конкретни законодателни промени, за да дадем възможност на банките да поддържат необходимата ликвидност, така че да могат да отпускат на домакинствата и фирмите нужното им финансиране”, коментира Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

Комисията ще започне съвместна работа с европейския финансов сектор, за да проучи възможностите за разработване на най-добри практики, чрез които гражданите и фирмите допълнително да бъдат подпомогнати. “В условията на настоящата криза отговорът на ЕС трябва да бъде координиран, за да се избегне фрагментиране на национално равнище и да се осигурят еднакви условия на конкуренция”, отбелязва ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още