IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прие проект на правила за вноски на банките във фондовете за преструктуриране

Избраният подход е справедлив, тъй като вноската на всяка банка ще зависи от нейния размер и рисков профил, коментира еврокомисар Мишел Барние

16:13 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК прие проект на правила за вноски на банките във фондовете за преструктуриране

Днес Европейската комисия е приела делегиран акт и проект на предложение за акт за изпълнение на Съвета на ЕС за изчисляване на вноските на банките съответно в националните фондове за преструктуриране и в Единния фонд за преструктуриране. Комисията официално ще приеме предложението за акт за изпълнение на Съвета след 1 ноември. Актът ще трябва да бъде обсъден и приет от Съвета до края на годината.

„В отговор на финансовата криза работихме усилено за подобряване на банковата система, така че в случай на проблеми банките сами да плащат за спасяването си, а не данъкоплатците. Приетите днес подробни правила за фондовете за преструктуриране, финансирани от банковия сектор, са важна стъпка към превръщането на тази идея в реалност. Избраният подход е справедлив, тъй като вноската на всяка банка ще зависи от нейния размер и рисков профил. Също така той е пропорционален, тъй като най-малките банки имат свой собствен адаптиран режим на плащане. Тези нови правила откриват и пътя към работещ Единен фонд за преструктуриране — ключов елемент на банковия съюз“, коментира заместник-председателят на ЕК Мишел Барние, който отговаря за вътрешния пазар и услугите.

С приетите днес текстове Комисията изпълнява мандата, получен от Европейския парламент и страните членки, да определи методологията за изчисляване на вноските на банките, за да се постигнат целевите равнища за фондовете за преструктуриране, определени от Директивата за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитни институции и инвестиционни посредници и от Регламента за Единен механизъм за преструктуриране.

За да се гарантира наличието на средносрочна финансова подкрепа, така че дадена банка да може да продължи да работи през периода на преструктуриране, органите по преструктуриране ще се нуждаят от ликвидност. За целта Директивата за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитни институции и инвестиционни посредници предвижда създаването на национални фондове за преструктуриране, в които всички банки трябва да правят вноски. Целевото равнище на тези средства е минимум 1% от сумата на гарантираните депозити на всички институции, лицензирани на съответната територия към 31.12.2024 г. В банковия съюз Единният фонд за преструктуриране ще има и целево равнище от поне 1% от сумата на гарантираните депозити на всички институции, лицензирани в еврозоната.

Делегиран акт, допълващ Директивата за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитни институции и инвестиционни посредници ще определи колко ще трябва да плаща всяка кредитна институция в съответния национален фонд всяка година в зависимост от своя размер и рисков профил, като ще се прилага принципът на пропорционалност, който предвижда специален режим на плащане на еднократна обща сума за малки банки. Това отразява факта, че в повечето случаи малките институции имат по-нисък профил на риска и вероятността да използват фонда за преструктуриране е по-малка. Банките, които притежават 1% от общите активи, ще плащат 0,3% от общите вноски в еврозоната.

В рамките на банковия съюз националните фондове за преструктуриране, създадени съгласно Директивата за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитни институции и инвестиционни посредници след 1 януари 2015 г., ще бъдат заменени от Единен фонд за преструктуриране след 1 януари 2016 г., а тези фондове постепенно ще се обединят. Единният фонд за преструктуриране ще бъде формиран от вноските на банките през осемгодишен преходен период, по време на който той ще се състои от национални подразделения.

Съветът за преструктуриране (като единен орган по преструктуриране в рамките на банковия съюз) ще трябва да изчислява всяка година индивидуалните вноски на институциите, които попадат в обхвата на Единния механизъм за преструктуриране. Съветът за преструктуриране ще прилага делегирания регламент на Комисията и акта за изпълнение на Съвета, които определят конкретни разпоредби за създаване на общ фонд на европейско равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още