IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прие стратегия за ограничаване емисиите CO2 от камиони и автобуси

Възможно е да се стигне до задължителни ограничения за емисиите въглероден диоксид при новите автомобили

15:07 | 21.05.14 г.
ЕК прие стратегия за ограничаване емисиите CO2 от камиони и автобуси

Европейската комисия е приела стратегия за намаляване на разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид (CO2) от камионите, градските и междуградските автобуси.

Тежкотоварните превозни средства (ТПС) причиняват около една четвърт от емисиите на CO2 от автомобилния транспорт в ЕС. Ако не се предприемат действия, сегашните неприемливо високи емисии се очаква да останат почти на същото равнище през периода 2030—2050 г., съобщава ЕК.

Резултатите от нормативната уредба за леките автомобили и вановете вече са налице — намалели са емисиите, спада замърсяването на въздуха в градовете и на пазара се предлагат повече икономични превозни средства, коментира еврокомисарят по климата Кони Хедегор. Затова сега фокусът ще е върху камионите и автобусите.

Първата стъпка в стратегията са краткосрочни действия за сертифициране, докладване и наблюдение на емисиите от тежкотоварни автомобили. Комисията е разработила инструмента VECTO за компютърно симулиране, предназначен за измерване на емисиите от нови превозни средства. Въз основа на този инструмент ЕК възнамерява догодина да внесе законодателни предложения емисиите на CO2 от новите ТПС да бъдат сертифицирани, докладвани и наблюдавани.

Възможно е да се стигне до вариант, при който ще се въведат задължителни ограничения за емисиите на CO2 за новорегистрираните ТПС подобно на мерките за леките автомобили и вановете.

Други възможни мерки са развитието на съвременна инфраструктура за ползване на алтернативни горива за ТПС, по-интелигентно ценообразуване за ползването на инфраструктурата, използване на данъчното облагане и други пазарни механизми.

Проучвания показват, че технологиите от последно поколение могат да допринесат за икономически ефективното намаление на емисиите на CO2 с поне 30% за новите ТПС.

Доколко сериозен проблем са емисиите от камиони и автобуси?

Те са около една четвърт от емисиите от автомобилния транспорт и 5% от общите емисии на парникови газове в ЕС. Нараснали са с около 36% между 1990 г. и 2010 г.

Прогнозите сочат, че ако политиката за борба с вредните емисии от ТПС не се промени, през периода 2030—2050 г. равнището им в ЕС ще остане близко до това понастоящем, т.е. с около 35 % по-високо в сравнение с 1990 г.
Това противоречи на целта за намаляване на емисиите на парникови газове от транспорта с 60% до 2050 г. в сравнение с техните равнища през 1990 г., изложена в публикуваната през 2011 г. от Комисията Бяла книга за транспорта и Пътната карта за постигане на конкурентоспособна икономика с ниска въглеродна интензивност до 2050 г.

Стратегията е адресирана до Европарламента и до Съвета, които се приканват да я одобрят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още