Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК призова да се продължи работата по изграждането на единния капиталов пазар

Очаква се другата седмица да бъде обсъдено по-нататъшното развитие на съюза на капиталовите пазари

ЕК призова да се продължи работата по изграждането на единния капиталов пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия представи днес постигнатия напредък по изграждането на единния капиталов пазар, включително по финансирането за устойчиво развитие. Комисията призова ръководителите на ЕС да продължат работата по поетия политически ангажимент за полагане на основите на съюза на капиталовите пазари, се посочва в съобщение на институцията, цитиран от БТА.

Целта на съюза на капиталовите пазари е да улесни европейските дружества при търсенето на финансиране за развитие. Той е важна част от работата на единния пазар, тъй като чрез него ще бъдат премахнати пречките пред трансграничните инвестиции в ЕС. Съюзът на капиталовите пазари е част от целите на ЕК за запазване на икономическия растеж, за инвестиции в нови подходи и за насърчаване на конкурентоспособността в световен мащаб. Целта е инвестициите да бъдат насочени към природосъобразни начинания, което да допринесе за постигането на целите на ЕС за устойчиво развитие.

Днешните доклади за напредъка са в отговор на призива, който лидерите на ЕС отправиха през декември 2018 г., за постигане на сериозен напредък до пролетта на 2019 г. по изграждането на съюза на капиталовите пазари. Очаква се те да послужат при работата на Европейския съвет по време на пролетното му заседание на 21—22 март, на което лидерите на ЕС да могат да обсъдят по-нататъшното развитие на единния пазар, включително съюза на капиталовите пазари, промишлената политика и европейската политика в областта на цифровите технологии.

По 10 от общо 13-те законодателни предложения, представени от ЕК в дадената област бе постигнато политическо споразумение, а три от тях са окончателно приети. Бяха постигнати споразумения по две от трите предложения на ЕК финансирането за устойчиво развитие.

Съюзът на капиталовите пазари цели да обвърже по-добре спестяванията с инвестициите и да укрепи европейската финансова система с повишено участие на частния сектор в споделянето на опасностите, като по този начин се осигуряват алтернативни източници на финансиране и повече възможности за самостоятелните и институционалните инвеститори. Съюзът на капиталовите пазари е от решаващо значение за насърчаване на заетостта и икономическия растеж. Той ще предостави по-голям избор на потребителите, като им позволи да купуват по-евтини и по-добри инвестиционни продукти, и ще помогне на доставчиците на финансови услуги да разширят дейността си с предлагането на услугите си в други държави от ЕС, се посочва в съобщението. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отказът на Макрон да подкрепи Вебер начело на ЕК разгневи ЕНП