IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК проверява жп оператори заради съмнения за картел

Паричната санкция при доказване на пазарни нарушения е до 10% от оборота на виновната компания за съответния пазар

12:08 | 07.07.16 г.
ЕК проверява жп оператори заради съмнения за картел

Европейската комисия (ЕК) е извършила серия от обиски в офисите на жп оператори в Европа. Съмненията са за сключване на споразумение между компаниите, с което се нарушава конкуренцията на пазара, съобщава Комисията.

Проверките са били извършени съвместно с националните органи в няколко държави от Европейския съюз (ЕС), става ясно от съобщението.

По традиция при такива акции от Брюксел не съобщават имената на компаниите, нито в кои държави се намират те. Причината е, че проверките се извършват по подозрения за извършено престъпление.

Това е само първа стъпка в процедурата за установяване на пазарни нарушения. Обиск в офисите на дадена компания не означава задължително, че тя е участвала в манипулацията на пазара. От ЕК уважават правото на защита на тези компании и те ще бъдат изслушани на следващ етап от разследването.

По правилата на европейското законодателство няма краен срок за приключване на процедурата. Времетраенето зависи от множество фактори, включително и сложността на казуса, начинът, по който компаниите са съгласували своите действия на пазара, както и от това дали те ще се възползват от правото си на защита.

Паричната санкция при доказване на нарушения е до 10% от оборота на виновната компания за съответния пазар, на който нейните действия са предизвикали изкривяване на пазарната ситуация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още