Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК разбрала от медии, че бившият търговски еврокомисар работи за лобистка фирма

Доскоро етичната комисия на ЕК се занимаваше със собствената консултантска компания на Фил Хоган заради потенциален конфликт на интереси

ЕК разбрала от медии, че бившият търговски еврокомисар работи за лобистка фирма

Фил Хоган напусна поста си търговски еврокомисар през 2020 г., след като беше хванат да нарушава ограниченията заради коронавируса в родната си страна Ирландия. Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) не може да каже дали бившият ирландски комисар по търговията Фил Хоган я е информирал предварително за новата си работа - в лобистка адвокатска кантора в Брюксел.

„Ние активно проучваме въпроса и не можем да предоставим допълнителни коментари в момента“, посочи говорител на Комисията в имейл в отговор на въпроси на онлайн изданието EUObserver.com.

Изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС) изглежда е научил за новата работа на Хоган чрез ирландските медии едва миналата седмица, което предполага, че нейната независима етична комисия никога не е била уведомявана за това обстоятелство.

„Видяхме статията в пресата“, казва говорителят на ЕК пред медията, след като е попитан дали комисията е одобрила последната работа на Хоган в DLA Piper, американска международна адвокатска кантора. Основните интереси на фирмата в ЕС включват същите области, в които Хоган специализира като комисар – търговски и енергийни политики.

DLA Piper обяви наемането на Фил Хоган като старши стратегически и политически съветник в клона си в Брюксел в съобщение за пресата от 16 септември. В него се казва, че Хоган започва работа същия месец.

Предвижда се комисията по етика да гарантира, че бившите комисари на ЕС спазват правилата на кодекса за поведение. Той изисква двугодишен период на „охлаждане“, така че те да не лобират пред бившите си колеги от името на частни интереси в същата област, която са ръководили.

Периодът на „охлаждане“ на Хоган приключва чак през август 2022 г. – две години, след като той подаде оставка като комисар по търговията за нарушаване на правилата за борба с коронавируса в Ирландия.

Още по темата

По-рано тази година комисията по етика на ЕК трябваше да разгледа създадена от Фил Хоган консултантска компания, наречена Hogan, Strategic Advisory Services, заради широките ѝ и неясни области на интерес. Комисията отчете припокриване с предишната му работа и поиска от него да не се обръща към бившите си колеги в изпълнителния орган на ЕС. Етичната комисия изиска също така от Хоган да я уведомява на всеки 6 месеца за новите си клиенти.

„Важно е г-н Хоган да не приема мандати, които непременно ще доведат до конфликт между необходимостта да посъветва по подходящ начин клиентите си и задължението му да не използва поверителна информация", казват от ЕК.

Възможно е той да е получил работа в DLA Piper чрез собствена консултантска служба за стратегически съвети. Ако е така, той не би трябвало незабавно да информира комисията по етика. Това обаче поставя въпроса как Комисията би реагирала на конфликт на интереси, преди те да станат публично достояние.

Маргарида Силва от базираната в Брюксел неправителствена организация за прозрачност Corporate Europe Observatory казва, че има слабости в правилата за надзор на етиката в ЕС. „Правилата се прилагат толкова небрежно, че всъщност не пречат на бивш комисар да се присъедини към екип за правителствени въпроси в лобистка адвокатска кантора“, посочва тя. „Ние вярваме, че рисковете, свързани с тази работа, са толкова големи, че тя може да бъде управлявана само чрез ограничение във времето“, добавя тя.

От своя страна DLA Piper казва, че Хоган ще спазва всички правила на Комисията, в съгласие с председателя ѝ Урсула фон дер Лайен. „Г-н Хоган ще консултира изпълнителния директор на нашите клиенти относно техните бизнес и регулаторни решения като част от нашите правни и стратегически консултантски услуги“, казва говорителят на фирмата в имейл, изпратен до медията.

Изявлението идва след като Европейският парламент миналата седмица поиска Европейската комисия да представи нова комисия по етика преди края на годината - предложение, което изпълнителната власт на Брюксел казва, че е необходимо за „поддържане на доверието на европейските граждани".

Подобни въпроси възникнаха и при работата на други бивши комисари, включително германския Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджетите до 2019 г. Освен че е съосновател на собствена консултантска фирма, той е работил на още 16 потенциално конфликтни места по време на периода на „охлаждане“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?