IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК, Русия и Украйна се разбраха да си говорят пак за транзита на газа

На 1 януари 2020 година трябва да имаме дългосрочно решение по казуса, заяви Марош Шефчович

16:29 | 17.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК), Русия и Украйна се разбраха да разработят пътна карта за бъдещи срещи, на които да обсъдят транзита на руски газ към Европа през Украйна след 2019 година, когато изтичат договорите между "Газпром" и "Нафтогаз". Това става ясно от коментари на участващите в разговорите по-рано днес в Берлин.

В лаконично съобщение на германското Министерство на енергетиката посочват, че целта на преговорите е да бъде намерено надеждно решение, което да е в интерес на двете страни.

Институцията беше домакин на срещата, в която участваха руският енергиен министър Александър Новак, украинският министър на външните работи Павло Климкин и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. ЕК е медиатор в разговорите между Москва и Киев.

Участниците са представили своите позиции, на чиято основа ще бъде работено в следващите срещи.

"Днешните разговори са от особено значение в контекста на постигането на мирния процес в Украйна", коментира германският енергиен министър Петер Алтмайер.

В кратък брифинг след срещата, излъчен в профила на Шефчович в Twitter, комисарят коментира, че времето притиска страните и до 1 януари 2020 година трябва да има дългосрочно решение за транзита на газ през Украйна, а преговорите ще бъдат много сложни.

Очакванията са, че те ще започнат през есента на ниво експерти от трите страни.

"Русия иска да продължи да бъде надежден доставчик, а Украйна - надежден транзитьор, а ние сме много важен потребител на руския природен газ", коментира Шефчович и допълни, че в Берлин е дадено началото на преговорите, обсъдена е рамката на дискусиите, приоритетите и предизвикателствата.

Той каза още, че освен медиатор ЕК предоставя и експертиза на тези срещи, особено що се отнася до темата за модернизиране на украинската газова мрежа. Москва нееднократно е визирила нейното лошо състояние като една от причините да търси алтернативи на транзита за Европа.

Срещата само е маркирана в кратка информация на страницата на Министерството на енергетиката на Русия. От ведомството, ръководено от Александър Новак, уточняват, че участниците са дискутирали ситуацията на световния и европейския газов пазар.

Преди тристранната среща Новак е разговарял и с Шефчович, като двамата са дискутирали енергийното сътрудничество, включително и в газовата сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още