IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с още по-амбициозни цели за защита на околната среда

До 2030 година емисиите парникови газове трябва да намалеят с 40%, а потребяваната енергия от ВЕИ - поне 27% от общата

20:29 | 22.01.14 г. 5
ЕК с още по-амбициозни цели за защита на околната среда

Още по-амбициозни цели предложи Европейската комисия за опазването на околната среда до 2030 година. В публикуваното днес съобщение е записано емисиите парникови газове да бъдат с 40% под нивото от 1990 година, а енергията от възобновяеми източници да бъде поне 27% от общо потребяваната.

Има нови цели и за политиката за енергийната ефективност, нова система за управление и набор от нови показатели за изграждането на конкурентна и сигурна енергийна система.

Новото предложение има за цел да стимулира непрекъснат напредък на нисковъглеродната икономика и конкурентна и сигурна енергийна система, която да гарантира достъпни цени за всички потребители.

Припомняме, че в момента целите до 2020 година са 20% намаляване на емисиите въглероден диоксид, 20% енергия от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност с 20%. При представянето на това предложение то беше също беше описано като доста амбициозно. Постепенно обаче в общността надделява мнението, че именно нисковъглеродната или т.нар. „зелена” икономика са източник на растеж за икономиката и нови работни места.

Сега новите цели до 2030 година ще бъдат дискутирани в Европейския парламент и Европейския съвет преди да бъдат официално одобрени.

От 2021 година ще бъде установен и резерв за пазарна стабилност в Схемата за търговия с емисии (ETS). Чрез този резерв  ще се реши и проблемът с излишъка на квоти за емисии, които се трупат през последните няколко години, става ясно още от съобщението на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Вместо в големи ВЕИ проекти, много по добре е да се концентрираме в малките проекти, концентрирани на мястото на консумация.Всички хотели на морето и обяествени сградиу би трябвало да имат фотоволтаици на покрива за да си избиват поне енергията за климатици. Хубавото е, че има пряка връзка между прозведенета енергия от фотоволтаиците и ползванeто на климатика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
как пък се изтърва тоз път да го кажеш толкова ясно и разбираемо :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
резултата е в битието! субективизма се ползва да "ни харесва"...баланса е изграден глобално: едни "цапат" в името на общата консумация, а други плащат, в името на общото "спасение"......и им помагат общо да не го доживеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Ивановски, какво му е на резултата? При такива действия и обстоятелства, той просто не може да е друг. Друг въпрос, дали ни харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Покъртителна повторна манипулация, предлагат ни я нагло точно в момента, когато ни карат да ядем *** от първата такава...... и все в името на "нашето" добро! Ама ако изходим субективно то си е точно така, но пък това не доказва правилността на грешния резултат, а само показва за "играчите" от коя страна на играта се ползва субективизма! - не е на маймуните... не е :)))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още