Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК санкционира инвестиционни банки за картел

Deutsche Bank избягва глобата, защото е съобщила за споразумението на европейските власти

ЕК санкционира инвестиционни банки за картел

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) наложи финансови санкции срещу Bank of America Merrill Lynch, Crédit Agricole и Credit Suisse в размер на 28,5 млн. евро за участие в картел на пазара за суверенни, наднационални и агенционни (SSA) облигации, деноминирани в долари. В споразумението е участвала и Deutsche Bank, но институцията е избегнала санкция в размер на 21,5 млн. евро, защото е съобщила за него пред европейските власти, става ясно от съобщение на Брюксел.

За нарушение на пазарните практики ЕК налага глоба от 12,6 млн. евро на Bank of America Merrill Lynch, от 11,8 млн. евро за Credit Suisse и от почти 4 млн. евро за Crédit Agricole.

Още по темата

Със своите действия четирите банки са ограничили конкуренцията на пазар, на който често участват пенсионните фондове, коментира комисарят по въпросите на конкуренция Маргрете Вестагер, цитирана от пресцентъра на ЕК.

В своето проучване европейският регулатор е установил, че служителите на четирите банки в звената им за интервенции на SSA пазарите са били в непрекъснат контакт по различни канали, включително и през чатстаи в терминалите на Bloomberg. Там те са споделяли чувствителна информация и са съгласували цени на облигациите, които предлагат на свои клиенти.

По този начин трейдърите не са влизали в конкуренция помежду си на пазара.

Компаниите, които са засегнати от тази практика, може да се обърнат за компенсации към националните съдилища, посочват още от ЕК. Тази възможност е предвидена в Директивата за щети от антимонополни практики, която държавите трябваше да транспонират в националното си законодателство до края на 2016 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кандидатите за убежище в ЕС се увеличават през февруари