IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се готви да затегне правилата за новите газопроводи

Комисарите ще дискутират в сряда законодателството, което може да засегне изграждането на "Северен поток" 2

20:19 | 07.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия ще представи ново законодателство за всички газопроводи, които влизат в ЕС, съобщи говорителят на институцията Маргаритис Схинас по време на брифинг в Брюксел. Схинас анонсира за очакваните промени, които ще бъдат обсъдени по време на заседанието на комисарите в сряда.

Тези правила ще гарантират, че всички газопроводи, влизащи на територията на общността, ще отговарят на европейското законодателство и ще оперират в условията на прозрачност и дават достъп на трети страни до тръбите.

За промените се заговори още след заседанието на европейските лидери през октомври. Тогава председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че няма единство в ЕС за мандат за преговори с Русия за "Северен поток" 2.

След заседанието Ройтерс съобщи за готвени законодателни промени, които ще засегнат и морските газопроводи, които в момента не са обхванати от Третия либерализационен пакет за енергетиката.

Русия настоява, че разширението на "Северен поток" не трябва да попада под текстовете ва европейското законодателство, защото се намира извън пределите на ЕС - тръбите минават по дъното на Балтийско море и влизат на територията на общността през входна точка на германския бряг.

Малко по-рано днес от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че правителството на България ще участва в заседанието на ЕК в сряда. Срещата е традиционна и е свързана с бъдещето председателство на Съвета на ЕС, което ще поеме България от 1 януари 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още