Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК се надява да е готова със сертификата за ваксиниране до лятото

За да работи сертификатът, той трябва да е на смартфони, трябва да бъде оперативно съвместим, да бъде достъпен за проверка, заяви Марош Шефчович

ЕК се надява да е готова със сертификата за ваксиниране до лятото

Снимка: Getty

Европейската комисия очаква да завърши работата по сертификата за ваксиниране срещу COVID-19 скоро, което ще позволи на гражданите да пътуват по-лесно това лято, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович след края на срещата на министрите на европейските въпроси.

„Това е приоритет за нашите граждани и затова вярвам, че ще сме готови (със сертификата – бел. ред.) преди лятото“, каза Шефчович, който очаква пълното му прилагане до лятото.

Двуседмичен пилотен проект за изпробване на технологията в няколко държави започна в понеделник, заявиха от ЕК.

Още по темата

Но европейските правителства, Европейският парламент и ЕК трябва да се договорят за формата на сертификата. Те също така трябва да решат дали по-бързият, но по-неточен антигенен тест за COVID-19 също ще бъде включван.

Шефчович призова всички страни да работят заедно, за да завършат проекта, както и да приключат с техническата част колкото се може по-бързо, отбелязвайки сложността на задачата.

„За да работи сертификатът, той трябва да е на смартфони, трябва да бъде оперативно съвместим, да бъде достъпен за проверка. Така че задачата не е лека на общоевропейско ниво“, коментира той.

От ЕП посочват, че никой не трябва да бъде задължаван да използва сертификата и в никакъв случай той не трябва да се приема като ваксинационен паспорт.

По думите на Шефчович ЕК работи по информирането на САЩ, Световната здравна организация и други структури за процеса по прилагането на сертификата в по-широк мащаб.

На фона на ускорената програма по ваксиниране в Европа – досега са разпределени 200 млн. дози, и намаляване на броя заразени на все повече места на континента икономиките започват постепенно да се отварят, давайки надежда за спасяването на летния туристически сезон.

Германският министър по европейските въпрос Михаел Рот призова за бързото постигане на споразумение.

„Това е важно не само за държавите, зависещи от туризма, но и за всички нас: това е… ясен сигнал за свобода на придвижването и за мобилността в Европейския съюз“, посочи той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Notices of Liability for COVID-19 Vaccine Harms and Deaths Served on All Members of the European ParliamentOn April 20, 2021, ahead of the April 28 vote on EU vaccine passports (the Digital Green Certificate), notices of liability for vacccine harms and deaths were served on all Members of the European Parliament. The full list of recipients can be viewed here.https://doctors4covidethics.medium.com/notices-of-liability-for-covid-19-vaccine-harms-and-deaths-served-on-all-members-of-the-european-a1f81f57216f
0
 
3
 
2
преди 1 месец
REPORT: EU Planning Vaccination Passport Since 2018Roadmap on Vaccination outlines 3 year plan for boosting vaccine confidence and advancing electronic trackinghttps://off-guardian.org/2020/05/22/report-eu-planning-vaccination-passport-since-2018/
0
 
6
 
1
преди 1 месец
РЕЖИМЪТ ЦЕЛИ ДА РАЗШИРИ И ЗАСИЛИ КОНТРОЛАИдеята е проста: След като ви инжектират, получавате документ или приложение за смартфона, които показвате, за да получите достъп до заключените места ресторанти, театри, спортни зали, офиси, училища.Звучи като начин за облекчаване на принудителните локдауни, но е точно обратното. За да разберете защо, помислете за вечерята навън. Ресторантите в повечето части на САЩ вече са отворени, на някои места с ограничен капацитет. Един узаконен ваксинален паспорт би забранил влизането на потенциални клиенти, които не са били инжектираниСамолетите и влаковете, които си се използваха през цялата пандемия, изведнъж ще се окажат забранени за неваксиниранитеСледователно ваксиналният паспорт трябва да се разбира не като облекчаване на ограниченията, а като схема за изнудване и принуда да се ваксиниратеЕстествено режимът твърди, че това се изисква от науката, но:Идеята, че всеки трябва да се ваксинира е точното толкова научно неоснователна, колкото и идеята, че никой не трябва да се ваксинира. Ковид ваксините са необходими за по-старите хора от рисковите групи и хората, които ги обгрижват, а само препоръчителни за много други хора. Тези обаче, които са преболедували, вече имат имунитет. За младите рискът е малък, а децата за които така или иначе няма одобрени ваксини са в по-малък риск да починат от ковид, отколкото от грип. Ако властите въведат задължителна ваксинация за онези, които не се нуждаят от нея, хората ще започнат да се съмняват във ваксините като цяло.https://***.otizvora.com/2021/05/13445/vaksi-pasportite-sa-prosto-sredstvo-na-rezhima-da-trupa-vlast/

Още от Европа
Шефът на Curevac защити лошите предварителни резултати на ваксината си