IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се противопоставя на италианските бюджетни планове

Бюджетният дефицит не е абсолютно никаква заплаха за Европа, твърди финансовият министър Джовани Триа

14:30 | 01.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бюджетните планове на силно задлъжнялата Италия се сблъскват с все по-сериозна съпротива от страна на Европейската комисия (ЕК). Брюкселският орган ще е принуден да отхвърли плановете през ноември, пише всекидневникът La Repubblica, като се позовава на източници от ЕК.

Италианските управляващи парти приеха през миналата седмица бюджет, предвиждащ дефицит от 2,4 на сто за 2019 г. - три пъти над обема, обявен от предходното правителство. Коалицията на Движение "Пет звезди" и Лига възнамерява да осъществи част от скъпите си предизборни обещания. Според Маастрихските критерии е разрешен дефицит до 3 на сто, но заради сериозните си държавни дългове Рим пое ангажимент за по-строг подход.

Поради високото ниво на държавния дълг плановете на новото правителство предизвикват загриженост на финансовите пазари. Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис заяви през уикенда, че плановете са в нарушение на правото на ЕС и са нарушили ангажиментите, които са поели властите в Рим.

Междувременно своята загриженост изказват и президентът Серджо Матарела и управителят на централната банка Игнасио Виско.

Италианският министър на финансите Джовани Триа се противопостави вчера на критиките от Брюксел, заявявайки, че Европейската комисия и финансовите пазари трябва да бъдат успокоени веднага щом имат изчерпателна представа за бюджета за следващата година, който ще бъде представен на 20 октомври.

"Надявам се страховете да намалеят, когато обясним как искаме да постигнем основната ни цел - растеж", каза Триа. Бюджетният дефицит "не е абсолютно никаква заплаха за Европа", заяви той.

Италия има най-високите нива на дълг в еврозоната след Гърция, като те представляват около 130% от икономическата продукция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
ЕС трябва много да внимава с отношението си към Италия щото това не еГърция или България........един Италксит ще докара до катастрофа целият ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
das
преди 5 години
Италия си е в рамките на позволеното, 2.4% е по-малко от лимита от 3% който е разрешен и приет в ЕС. А и с по-висок дефицит ще успеят да стимулират и инфлацията за да достигнат до заветните целеви 2%. От години ЕЦБ се стреми да постигне 2% инфлация с помощта на всякакви средства като отрицателни лихви, улеснения с количеството пари и други, защо Италия да не помогне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още