IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК сезира Съда на ЕС за изясняване на законността на АКТА

От комисията искат мнението на независимата съдебна инстанция въпреки отхвърлянето на споразумението за борба с фалшификатите от редица европейски държави

23:12 | 11.05.12 г.
ЕК сезира Съда на ЕС за изясняване на законността на АКТА

Европейската комисия обяви днес, че е сезирала Съда на Европейския съюз за изясняване на законността на Търговското споразумение за борба с фалшификатите ACTA ( Anti-counterfeiting Trade Agreement), чието приемане от Европейския парламент и страните членки вече е осуетено, предаде AFP, цитирана от БТА.

Говорител на европейския комисар за търговията Карел де Гухт изтъкна, че "мнението на Съда е жизненоважно, за да се отговори на множеството безпокойства, изразени в цяла Европа относно възможно нарушаване на основни права от АКТА".

"Нямаме търпение върховната съдебна инстанция на ЕС да изясни по независим начин законността на това споразумение", добави говорителят, призовавайки отново Европейския парламент да изчака позицията на съда, преди да вземе окончателно решение за ACTA.

Съдът в Люксембург ще се произнесе едва след няколко месеца, но много евродепутати вече поискаха ЕП да гласува текста преди лятото.

Критиците на споразумението, което установява световни стандарти срещу фалшифицираните стоки, нелицензираните генерични лекарства и онлайн пиратството, твърдят, че то ще улесни затварянето на уебсайтове и ще наложи онлайн цензура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още