Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК ще дава 250 млн. евро за здравословно хранене в училищата в ЕС

От 2017 година двете схеми - за пресни плодове и зеленчуци и за прясно мляко в училище, се обединяват

От август 2017 година двете схеми за здравословно хранене в училище - за пресни плодове и зеленчуци и за прясно мляко, ще бъдат обединени, съобщават от Европейската комисия. Решението беше подкрепено по време на заседанието на земеделските министри от общността.

Общата сума по новата програма ще бъде 250 млн. евро годишно. Те ще бъдат разпределени по следния начин - за плодове и зеленчуци за учениците в ЕК ще бъдат отделяни по 150 млн. евро годишно, колкото са средствата в момента. За мляко и млечни продукти ще бъдат отделяни по 100 млн. евро. В момента по схемата се разпределят около 70 млн. евро от бюджета на ЕС.

Обединението на двете схеми е с цел подобряване на ефективността и административните пречки, обясняват от ЕК.

Преди дни, по време на посещение в Португалия, българският земеделски министър Десислава Танева поиска още мерки за стабилизиране на млечния сектор в ЕС. Една от идеите беше увеличаване на средствата по програмата "Училищно мляко".

Според правилата по тази програма страните от ЕС могат да позволят в училище да бъде раздавано освен безплатно прясно мляко и млечни продукти - сирене и кисело мляко, които да осигурят разнообразното хранене на учениците. Млечни напитки също ще бъдат позволени, но с парите от ЕС ще се покрива само "млечният компонент" в тях.

Според регламента по схемата за здравословно хранене на учениците държавите от общността трябва да осигурят сезонни, разнообразни и с приоритет от ЕС продукти. Окуражавани ще бъдат "късите" доставни вериги, органичното и местното производство. Подкрепа ще получат качествените продукти, става ясно още от описанието на новата схема.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
5
 
6
преди 6 години
Прочетох статията - доста е кратичка и постна. Говори се за здравословни плодове и зеленчуци, каквито повечето знаем, че в европа не се отглеждат. Плодовете специално са ГМО (въпреки, че никаде не се признава) Всичко е пластмасово и без вкус. От българи работещи по полетата съм чувал за какви химии става въпрос. Нищо нека си вярват, че ядат здравословно. Както и ние де, защото 80% от консумираното от нас е внос на най-долните буклуци. Рупайте зарзавата овце и вервайте, че се храните здравословно.
0
 
0
 
5
khao до: nobel
преди 6 години
Няма профилна снимка
И всъщност какво искаш да кажеш за беднотията с коментар 6. ----каквото съм казал четящите го виждат, но за теб ще го повторя .. казвам че бедноста не е срамна. А полето отдолу е за коментари и към коментиращите, ти си този дето прави спам, щото писанията ти са безсмислени, често сам си оборваш твърденията :)
4
 
0
 
4
khao до: nobel
преди 6 години
Няма профилна снимка
1. ти каза че беднотията е срам, хем пишеш глупости, хем не си ги четеш, хем и забравяш кво си писал2. аз коментирам твоята глупост, а не статията3. въпреки това в статията не пише неща които ти говориш, та що първо ти не е прочетеш .... къде видя да се пише за бедност, бе *** ?4. в Етиопия и в нито една бедна държава не раздават храна в училище защото не могат да си го позволят, само богатите мога да правят такива социални глупости... имаш странна логика за как работят нещата в света. някак си винаги е на обратно :)
6
 
0
 
3
khao до: nobel
преди 6 години
Няма профилна снимка
само сектанта Танас да не те чуе че наричаш беднотията голяма срам ... хич не е православно, така говориш и против вожда си Пyти защитника на всички православни !
2
 
3
 
2
khao до: nobel
преди 6 години
Няма профилна снимка
чакай малко, в статията не пише за опашки :):) ама пусти му спомени от татово време, а ? :):)

Още от Европа
Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.