IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще емитира облигации за 63 млрд. евро през 2021 г.

Догодина ще бъдат пуснати и първите книжа по схемата NextGenerationEU, по която се финансира възстановяването на икономиката от пандемията

19:47 | 21.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще емитира облигации на стойност 62,9 млрд. евро през 2021 година.

От плановете на Брюксел става ясно, че емисии ще има по три от съществуващите програми, включително и по SURE в подкрепа на краткосрочните схеми за защита на работните места в ЕС.

Облигации ще бъдат издадени и по Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM), за да бъдат рефинансирани задълженията на две страни от общността, както и по схемата за Макрофинансова подкрепа, която е насочена към борбата с разпространението на коронавируса в трети страни.

По ESFM финансова подкрепа за реформи получиха Ирландия и Португалия в периода 2011- 2014 година. През 2015 година на Гърция беше отпуснато краткосрочно мостово кредитиране, допълват от Брюксел в прессъобщение. Този фонд може да бъде използван отново, макар че беше създаден и Европейския стабилизационен механизъм, който да подкрепя страните от еврозоната.

Очакванията са, че основната част от еврокнижата ще бъдат емитирани през първото полугодие на следващата година.

През 2021 година ще бъдат емитирани и първите облигации по схемата NextGenerationEU, по която се финансират мерки за преодоляване на коронакризата. Вероятно това ще стане в средата на годината, посочват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 3 години
EK няма никакъв източник на приходи и няма с какво да плаща каквито и да било кредити. Ако те могат да имитират 63 милиарда евро дълг с 0 евро приход и искам и аз кредит от 10 милиарда евро за да е честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още