IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще проверява схема във Великобритания за избягване на данъци

Брюксел ще разследва дали изключения от правилата за данъчно облагане на мултинационалните компании отговарят на изискванията за държавна помощ в ЕС

20:15 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва задълбочена проверка на схема във Великобритания, която е освободила определени транзакции на мултинационални групи от прилагането на правилата в страната, насочени към избягване на данъчно облагане, съобщават от пресслужбата на институцията.

Комисията ще проучва дали властите в Лондон са позволили на някои международни компании да плащат по-малко данъци в страната в нарушение на правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавните помощи.

Комисар Маргаре Вестагер, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията коментира, че всички компании трябва да плащат справедлив дял от данъците. „Правилата за избягване на данъци играят важна роля за постигането на тази цел, заради което внимателно ще разгледаме освобождаването от британските правила за избягване на данъчното облагане на определени сделки. Така ще сме сигурни, че не са нарушени правилата на ЕС за държавните помощи“, допълва тя.

Великобритания е създава правила, така че да не позволява на британските дружества да използват дъщерно дружество със седалище в офшорна данъчна юрисдикция да избегнат данъчно облагане в страната. Регламентът позволява на данъчните власти на Острова да преразпределят всички печалби, изкуствено прехвърлени на офшорни дъщерни фирми.

От 2013 г. обаче в правилата са въведени някои изключения – например за определени приходи на мултинационалните компании. Този подход често се използва като канал за пренасочване на печалбата, смятат от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още