IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК срещу Полша: Втори рунд

Брюксел започна втория етап от процедурата срещу Варшава заради промените в Конституционния съд

18:00 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) засилва натиска си върху Полша, като пристъпва към следващия етап от започнато през януари разследване срещу страната, което може да доведе до отнемането на правото ѝ на глас в Европейския съюз (ЕС). Гневът на Брюксел е предизвикан от законодателни промени, които нарушават европейските стандарти за правосъдие.

Брюксел изпрати днес становище, в което посочва три правни несъответствия, свързани с висшия съд в страната – Конституционния трибунал, които според ЕК застрашават върховенството на закона.

„Въпреки усилията ни, досега не успяхме да намерим решение за основните проблеми, които ни тревожат – състава на Конституционния трибунал, публикуването и спазването на неговите решения и законодателната му реформа“, коментира първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

През януари Европейската комисия го натовари да води преговорите с Варшава по нова процедура за върховенството на закона, която за първи път се прилага в ЕС.

Разследването беше започнато, след като новото консервативно правителство на Беата Шидло реши да подмени неудобни членове на Конституционния съд и шефове на държавните медии, за да отстрани хора, назначени от предишните управляващи. Съдиите отхвърлиха новите назначения, а правителството обяви за невалидно тяхното решение. Според опозицията управляващите целят блокиране работата на Конституционния съд, който контролира съответствието на новоприетото законодателство с полската конституция.

„Диалогът ни беше конструктивен, но не доведе до резултати“, съобщи Тимерманс, който два пъти пътува до Полша, за да преговаря с властите и опозицията. Той призна, че не е успял да се срещне с Ярослав Качински - лидерът на управляващата евроскептична партия „Право и справедливост“, за когото се смята, че взема решенията.

Европейската комисия отложи със седмица отварянето на следващия етап от процедурата, а Тимерманс обяви, че е оптимист, че до него може да не се стигне. Днес той отказа да обясни какво е променило решението му.

Полският правосъден министър Збигнев Жобро заяви, че е „изненадан и натъжен“ от хода на Брюксел.

Сега полските власти трябва да отговорят на формалното писмо от Брюксел с аргументи в срок от две седмици, след което Еврокомисията може да излезе с конкретни препоръки за промени в полското законодателство. Ако те не бъдат направени, ще бъдат предложени санкции, включително е възможно и отнемането на правото на глас на Полша при взимане на решения на европейско ниво.

Наказанието трябва да бъде прието с единодушие от европейските лидери. Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече обяви обаче, че ще наложи вето.

Процедурата за върховенството на закона се смята за механизъм за ранно предупреждение при съмнение за системен срив, засягащ целостта, стабилността и доброто функциониране на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона. Тимерманс подчертава, че Европейската комисия не желае да се меси в политическите дела на Полша, а само да гарантира, че се спазват принципите, с които страната се е ангажирала при влизането си в Съюза.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още