IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира задълбочено разследване по сделката между Bayer и Monsanto

Сливането, което е на стойност 66 млрд. долара, би създало най-голямата интегрирана компания за пестициди и семена в света

17:37 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е започнала задълбочено разследване на планираната сделка за придобиване на американската група за семена Monsanto от германската Bayer заради опасения за конкуренцията на пазарите за пестициди и семена, съобщи Комисията в свое прессъобщение.

Сливането, което е на стойност 66 млрд. долара, би създало най-голямата интегрирана компания за пестициди и семена в света, казва Комисиятя. Сделката ще създаде два конкурента с водещи портфолиа от неселективни хербициди, семена и дигитално земеделие.

Комисията има предварителни опасения, че предложеното придобиване може да намали конкуренцията на няколко различни пазара, което ще доведе до по-високи цени, по-ниско качество, по-малък избор и по-малко иновации“, казва Комисията.

Нещо повече, според ЕК сделката ще се случи в индустрии, които вече са глобално концентрирани, както показват последните сливания между Dow и DuPont и Syngenta и ChemChina, при които Комисията се намеси.

Германската Bayer заяви, че въпреки всичко ще се стреми към одобрение на сделката до края на годината, съобщава Ройтерс.

Bayer очаква да продължи да работи конструктивно с Комисията, за да получи одобрението на ЕК“, казва компанията в свое изявление.

По-рано Bayer предложи отстъпки, за да успокои антитръстовите опасения на ЕК за сделката с Monsanto, но компанията отказа да обяви какво е предложила.

Ако бъде одобрена, сделката ще бъде третото голямо обвързване в агрохимическата индустрия през последната година. При предишните сделки компаниите също трябваше да предложат отстъпки, за да спечелят одобрението на регулаторите.

Комисията заяви, че работи с регулатори на други пазари, като САЩ, Австралия и Бразилия, за да оцени сделката на Bayer и Monsanto.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още