IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК създаде органа на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации

HERA е основен стълб на Европейския здравен съюз и ще работи за ускоряване на производството на лекарства и консумативи при здравни кризи

16:05 | 16.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) създаде днес Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), съобщават от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС).

Новата институция ще действа за предотвратяване и идентифициране на извънредни здравни ситуации и ще реагира бързо на появата на такива, посочва се в съобщението на ЕК.

Бюджетът на органа е 6 млрд. евро от настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2022—2027 г., част от който ще дойде от допълнителното финансиране по NextGenerationEU. Други програми на ЕС (например Механизмът за възстановяване и устойчивост, REACT-EU, Кохезионният фонд и програмата InvestEU в рамките на ЕС, както и Инструментът за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество извън ЕС) също ще допринесат за укрепване на устойчивостта на здравните системи. С тях общата стойност на подкрепа ще възлезе на почти 30 млрд. евро през следващия финансов период и дори повече, ако се включат и инвестициите на национално равнище и в частния сектор, посочват от ЕК.

HERA ще предвижда заплахи и потенциални здравни кризи на базата на събрани данни, като ще изгради и капацитет за реакция. Органът ще разработва, произвежда и разпространява лекарства, ваксини и други медицински мерки за противодействие (например ръкавици и маски), за които имаше най-остър недостиг по време на първата фаза от действията при появата на коронавируса.

Основен стълб на здравния съюз на ЕС

HERA е основен стълб на Европейския здравен съюз, обявен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза от 2020 г. Този орган запълва празнина в реакцията и готовността на ЕС при извънредни здравни ситуации, подчертават от ЕК.

Преди настъпването на здравна криза, още по време на т. нар. „етап на подготовка“, HERA ще работи в тясно сътрудничество с други здравни агенции на равнище ЕС и на национално равнище, на равнище здравен сектор и с международни партньори за подобряване на готовността на ЕС да посреща извънредни здравни ситуации.

HERA ще извършва оценка на заплахите и ще събира данни, ще разработва модели за прогнозиране на възникването на огнища и до началото на 2022 г. ще набележи и предприеме действия по най-малко три заплахи с голямо въздействие. Органът също така ще отстрани евентуални пропуски в медицинските мерки за противодействие.

HERA ще предлага и подкрепа за научни изследвания и иновации за разработването на нови медицински мерки за противодействие, включително чрез общи за ЕС мрежи за клинични изпитвания и платформи за бърз обмен на данни.

Освен това HERA ще търси решения на пазарни предизвикателства и ще укрепва промишления капацитет. Въз основа на работата, извършена от Работната група за увеличаване на промишления капацитет за ваксини срещу COVID-19, новата институция ще установи близък диалог със сектора, дългосрочна стратегия за производствен капацитет и целенасочени инвестиции и ще предложи решения за премахване на пречките пред веригата на доставки за медицински мерки за противодействие.

Органът ще е застъпник на метода на възлагане на обществени поръчки за тях. Той ще предлага решения за предизвикателствата, свързани с тяхната наличност и разпределение, и ще увеличава капацитета за натрупване на резерв, за да се избегнат недостигът и затрудненията в логистиката.

HERA също така ще укрепи натрупването на знания и умения в държавите членки във връзка с всички аспекти на медицинските мерки за противодействие.

При обявена на равнище ЕС извънредна ситуация в областта на общественото здраве HERA може бързо да даде начало на спешни операции, включително бързо вземане на решения и задействане на спешни мерки под ръководството на съвет на високо равнище по здравни кризи. Той ще задейства спешно финансиране и механизми за наблюдение, ново целево разработване, обществени поръчки и закупуване на медицински мерки за противодействие и изходни материали.

Ще бъдат задействани механизми по проекта EU FAB – мрежа от производствени мощности, които са в режим на постоянна готовност, за производство на ваксини и на лекарства, за да се обезпечи сигурен капацитет за бързо увеличаване на производството, както и планове за спешни научни изследвания и иновации в диалог с държавите членки.

Органът ще заработи от 2022 г.

За да се осигури бързо стартиране на HERA и надграждане на инкубатора HERA, започнат през февруари 2021 г., органът ще бъде създаден като вътрешна структура на Комисията. Той ще заработи напълно в началото на 2022 г. Неговите функции ще бъдат преразглеждани и адаптирани ежегодно до 2025 г., когато ще бъде извършен цялостен преглед.

Предложеният регламент на Съвета относно рамка от мерки, свързани с медицинските мерки за противодействие при извънредна ситуация в областта на общественото здраве на равнището на Съюза, ще бъде обсъден и приет от Съвета.

През следващите дни Комисията ще публикува обявление за предварителна информация, за да оповести на производителите на ваксини и терапевтични продукти за поканата за участие в конкурс по проекта EU FAB, планиран за началото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Кога урсулата ще бъде свалена от постът си и съдена за нейната безотговорност? Февруари миналата година Ангел Джамбазки предложи границите на ЕС да бъдат затворени за китайци заради епидемията в Ухан... урсулата го отряза, че китайските туристи били по-важни от някакъв вирус и сега на дневен ред в ЕП били "зелените политики". Заради безотговорството на тая мрсница стотици хиляди европейци платиха с живота си !!! Поне оставката да си беше подала... да не говорим, че в нормална държава (съюз) щеше да намаже и въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още