Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК увеличава с 60% бюджета си за хуманитарна помощ за 2021 г.

От общо 1,4 млрд. евро най-голям дял - 505 млн. евро, ще бъде разпределен в Африка, а други 385 млн. евро - за Близкия изток и Турция

ЕК увеличава с 60% бюджета си за хуманитарна помощ за 2021 г.

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) увеличава с 60% годишния си бюджет за хуманитарна помощ за 2021 г. до 1,4 млрд. евро от 900 млн. евро, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Общо 505 млн. лева от хуманитарната помощ ще бъдат отпуснати на Африка за подпомагане на хората, засегнати от дългосрочната криза в басейна на езерото Чад, засягаща Нигерия, Нигер, Камерун и Чад; за пострадалите от криза с храните и храненето, влошени от инциденти със сигурността и конфликти в общността, в Сахел (Буркина Фасо, Мали, Мавритания и Нигер); за разселените заради въоръжени конфликти в Южен Судан, Централноафриканската република и Африканския рог (Сомалия и Етиопия) лица.

Други 385 млн. евро от хуманитарно финансиране от ЕС ще бъдат разпределени за нуждите в Близкия изток и Турция за подпомагане на засегнатите от сирийската регионална криза, както и изключително тежката ситуация в Йемен, посочва се още в съобщението на ЕК.

Още по темата

Още 180 млн. евро хуманитарна помощ ще отидат за подпомагане на най-уязвимите групи от населението в Азия и Латинска Америка. В Латинска Америка това включва засегнатите от кризите във Венецуела и Колумбия.

Европейският съюз ще продължи да предоставя помощ и в азиатски страни като Афганистан, където конфликтът е квалифициран като един от най-смъртоносните в световен мащаб, и Бангладеш, който в момента е домакин на почти един милион бежанци от общността рохинга в Мианмар.

ЕС също така ще отпусне 28 млн. евро за финансиране на проекти за справяне с кризи в Украйна, Западните Балкани и Кавказ.

Останалата част от финансирането – 302 млн. евро, е бъде използвана за хуманитарни въздушни услуги на ЕС и за непредвидени хуманитарни кризи или внезапни пикове в съществуващите кризи.

Тъй като изменението на климата увеличава уязвимостта на общностите към хуманитарни кризи, финансирането ще помогне и на уязвимите групи от населението в предразположени към бедствия страни да се подготвят по-добре за различни природни опасности, като наводнения, горски пожари, земетресения и циклони, допълва се в съобщението.

Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи, коментира решението за увеличението на хуманитарния бюджет с това, че хуманитарните нужди по света се увеличават. Той подчертава обаче, че нараства и разликата между финансовите ресурси, предоставени от донори, и бързо нарастващите хуманитарни нужди, заради което има необходимост от повече международни партньори, които да запълнят недостига на средства.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бавната ваксинация в Европа тревожи инвеститорите