IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК вдигна до 1,8% прогнозирания икономически растеж в ЕС за 2010

От последния икономически доклад на комисията става ясно, че вероятността за повторна рецесия в Европа е малка на този етап

15:43 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК вдигна до 1,8% прогнозирания икономически растеж в ЕС за 2010

Европейската икономика може да нарасне с два пъти по-бързи темпове от очакваното през тази година в сравнение с прогнозираното преди четири месеца. Това заяви европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен по време на пресконференция в Брюксел и посочи, че темповете на ръст ще бъдат по-умерени през втората половина на годината.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 16-те страни, използващи еврото, може да нарасне с 1,7% през тази година вместо с предвидените през май 0,9%. Това става ясно от доклада на ЕК, цитиран от Bloomberg.

ЕK очаква БВП на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) да нарасне с 1,8% през 2010 вместо обявените през май 1%. БВП на Германия ще се увеличи с 3,4%, което е три пъти по-бързо от темпото, предвидено през май. Френският и италианският БВП също ще нараснат с по-бързи темпове, докато БВП на Испания се очаква да се свие с 0,3% вместо с досегашните 0,4%.

От доклада става още ясно, че темповете на ръст на икономиката на еврозоната могат да се понижат до 0,5 на сто през текущото тримесечие спрямо отбелязаните през второто тримесечие 1%. През последните три месеца на годината се очаква ръст на БВП от 0,3% заради ефекта от предприетите от правителствата на някои европейски страни мерки за намаляване на дефицита.

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди през този уикенд, че европейската икономика е най-застрашена от застой и висока безработица през идните години. Нивото на безработица в еврозоната кръжи около 10% през последните пет месеца, а в страните от ЕС то е 9,6% през последната половин година заради липсата на нови работни места.

Еврото запази преднината си от 1% срещу долара след публикуването на доклада и се търгува срещу 1,2809 щатски долара към 15:30 ч. българско време.

Според ЕК икономическото възстановяване ще остане крехко и неравномерно, за което свидетелстват и данните за по-слабата активност в сектора на услугите и производството в Европа през август. Все пак от ЕК смятат, че вероятността за повторна рецесия е малка на този етап и очакват годишна инфлация в еврозоната от 1,4% през тази година. През 2009 г. тя възлезе на 0,3%, а икономиката на 16-те страни в еврозоната се сви с 4,1 на сто.

Днешният доклад на ЕК е предварителен и се базира на данни от Германия, Франция, Италия, Холандия, Испания, Португалия и Великобритания, които са източник на около 80% от БВП на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още