IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК забрани официално сделката между ThyssenKrupp и Tata

Искаме да предотвратим нанасянето на сериозни щети за европейските индустриални клиенти и потребители, твърди Маргрете Вестагер

16:00 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс</p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия не разреши сливането между германската индустриална група ThyssenKrupp и индийския конкурент Tata Steel заради заплахата от покачване на цените на стоманата.

ЕК забранява сливането, „за да предотврати нанасянето на сериозни щети за европейските индустриални клиенти и потребители", заяви комисарят на ЕС по конкуренцията Маргрете Вестагер във вторник в Брюксел. Стоманата е важен изходящ материал за стоки като консервираните храни и автомобилите.

Милиони хора в Европа работят в съответните сектори и компаниите, опериращи там, разчитат на конкурентни цени на стоманата, за да продават продуктите си по целия свят.

Thyssen-Krupp вече беше прекратила процеса по сливането на стоманения си бизнес с Tata през май, след като получи негативни сигнали от Европейската комисия. Сливането би създало втората по големина група в сектора в Европа с около 48 000 служители и заводи в Германия, Обединеното кралство и Холандия. ThyssenKrupp възнамеряваше да намали зависимостта си от променливия бизнес със стоманата, който страда от свръхкапацитет и конкурентен натиск от страна на Азия.

Германската ThyssenКrupp и индийската Tata бяха сключили още през 2017 г. рамково споразумение за сливането на европейските си стоманодобивни компании в опит да създадат втория по големина производител в региона и да се преборят със свръхкапацитета. Новата компания трябваше да бъде базирана в Холандия, предвиждаха се и годишни синергии между 400 и 600 млн. евро, подкрепени от икономии в сфери като оползотворяване на капацитета, продажби и администрация, както и проучвания и развитие. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още