Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК забранява нелоялните търговски практики по веригите за доставка на храни

Търговците няма да могат да бавят плащания за нетрайни продукти на свои доставчици, както и да ги принуждават да платят увредени продукти

ЕК забранява нелоялните търговски практики по веригите за доставка на храни

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) публикува предложения за забрана на нелоялни търговски практики по веригата на предлагане на храни. Те са насочени основно към защитата на малките и средните предприятия от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.

Забранени ще бъдат забавени плащания за нетрайни продукти, анулиране на поръчки в последния момент, както и едностранни промени по договори или промени с обратна сила и принуждаване на доставчика да плаща за повредени продукти.

Още по темата

Други практики ще бъдат допустими, но само ако са включени в предварително споразумение при ясни и недвусмислени условия. Става дума за връщането на непродадени хранителни продукти, плащане на такси, за да си осигурят договор за доставка на хранителни продукти или за реклама.

По-малките оператори във веригата за предлагане на храни, сред които са и земеделските производители, не са защитени от нелоялните търговски практики, посочват от Брюксел в своите мотиви за въвеждането на правилата.

Според предложението в държавите от общността трябва да има определен публичен орган, който да отговаря за прилагането на правилата. При доказано нарушение ще бъде налагана и възпираща санкция. Регулаторът ще има право да се самосезира за нарушения.

Държавите ще могат да взимат и допълнителни мерки за ограничаване на нелоялните търговски практики, допълват още от ЕК.

От Брюксел са категорични, че новите правила няма да доведат до повишаване на цените на храните за потребителите, защото няма данни, че нелоялните търговски практики водят до по-ниски цени. Въвеждането на правилата няма да повишат и административните разходи на страните, защото в повечето от тях вече има органи, които следят за нелоялни търговски практики. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преди изборите в Испания анализатори се опасяват от напредъка на националистите