Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК заделя 1 млрд. евро за инвестиции в проекти за „зелени“ технологии

От изпълнителната власт на ЕС отправят покана за предоставяне на предложения по Фонда за иновации, финансиран от приходи от търгове с квоти за въглеродни емисии

ЕК заделя 1 млрд. евро за инвестиции в проекти за „зелени“ технологии

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Снимка: Federico  Bernini/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) отправя първата покана за представяне на предложения по линия на Фонда за иновации — програма за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии, финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на Европейския съюз (ЕС) за търговия с емисии.

Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид, информират от ЕК в прессъобщение.

Инициативата ще насърчи екологосъобразното възстановяване чрез създаване, на местно равнище, на устойчиви с оглед на бъдещето професии, което ще проправи пътя към неутралност по отношение на климата и ще укрепи водещата роля на Европа в областта на технологиите в световен мащаб. 

Още по темата

„Тази покана за представяне на предложения идва точно навреме. ЕС ще инвестира 1 млрд. евро в обещаващи проекти, готови за пускане на пазара, като например във връзка с чистия водород или други нисковъглеродни решения за енергоемки промишлени отрасли като стоманодобива и производството на цимент и химикали. Ще оказваме също така подкрепа за съхранението на енергия, мрежовите решения и улавянето и съхранението на въглероден диоксид. Тези широкомащабни инвестиции ще спомогнат за възобновяването на икономическата дейност в ЕС и за постигането на екологосъобразно възстановяване, което да ни доведе до неутралност по отношение на климата през 2050 г.“, заяви Франс Тимерманс, изпълнителният заместник-председател на Комисията.

За периода 2020-2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 млрд. евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на Схемата на ЕС за търговия с емисии, в допълнение към неизплатените приходи от предшественика на Фонда за иновации - програмата NER300.

Въз основа на първата покана ще бъдат отпуснати безвъзмездни средства в размер на 1 млрд. евро за широкомащабни проекти за чисти технологии — подкрепа за преодоляване на рисковете, свързани с комерсиализацията и широкомащабните демонстрационни проекти, посочват от ЕК.

Тази помощ ще допринесе за навлизането на пазара на нови технологии. За обещаващи проекти, които все още не са готови за пускане на пазара, е заделен бюджет от 8 млн. евро за подпомагане разработването на проекти.

Поканата е отворена за проекти от всички държави членки на ЕС плюс Исландия и Норвегия, в сектори, отговарящи на условията за финансиране. Средствата могат да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично финансиране, като например държавна помощ или други програми на ЕС за финансиране. Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за избягване на емисии на парникови газове, потенциал за иновации, финансов и технически матуритет и потенциал за увеличаване на мащаба и ефективността с оглед на разходите. Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври 2020 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кметът на Будапеща готви голямо предизвикателство за властта на Орбан