IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК запазва бдителност заради американските санкции срещу Русия

Санкциите не са подходящ инструмент за насърчаване на националните експортни интереси, коментира германският външен министър

18:42 | 28.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предупреди днес, че ще остане бдителна, след като американският Сенат одобри законопроект за засилване на санкциите срещу Русия, предаде Франс прес.

"Ще следим внимателно как се развиват нещата и как ще се прилага този закон, след като влезе в сила. Ключовата дума е бдителност", каза на брифинг говорителят на ЕК Александер Винтерщайн.

"Отбелязахме разбира се, че някои елементи, които ни безпокояха, са взети под внимание в сегашния проект, но както вече казах - оставаме бдителни", добави той, цитиран от БТА.

Запитан дали ЕК гледа благосклонно на възможността американският президент Доналд Тръмп да използва правото си на вето, Винтерщайн каза, че не е работа на ЕС да се намества в законодателния процес в САЩ.

Освен срещу Русия, одобреният от Сената законопроект, предвижда засилване на едностранните санкции и срещу Иран и Северна Корея.

Европа няма да се съгласи приетите от Сената на САЩ санкции срещу трите страни да засегнат европейски предприятия, предупреди в комюнике днес германският външен министър Зигмар Габриел.

Президентът Доналд Тръмп го знае, знае го и Държавният департамент, както и американското правителство, добави министърът, като наред с това призна, че е важно да се запази натискът върху Москва заради ролята й в украинския конфликт.

Приетият от Сената законопроект беше осъден от Русия, но беше разкритикуван и от Брюксел, тъй като би могъл да засегне европейски компании, а в дългосрочен план и доставките на руски газ.

Габриел подчерта, че санкциите не са "подходящ инструмент за насърчаване на националните експортни интереси и родната енергийна промишленост".

Пекин заяви, че гледа враждебно на едностранните санкции, гласувани от американския Сенат срещу Русия, Иран и Северна Корея, и ще се противопостави решително на всяка мярка, която засяга интересите му.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още