IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започна консултации за промени в две енергийни директиви

Плановете за енергийна трансформация ще засилят влиянието на ВЕИ и нуждата от енергийна ефективност, пишат от Комисията

16:40 | 17.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започва публични консултации по повод планираните промени в Директивата за възобновяемите източници и Директивата за енергийната ефективност, които ще бъдат представени през лятото на 2021 година.

Чиновниците очакват препоръки по текстовете до средата на февруари 2021 година (стандартен период от 12 седмици).

Ревизията е свързана с представения през септември план за по-амбициозно намаляване на емисиите парникови газове през 2030 година. Първоначалните цели бяха за 40% намаление на емисиите спрямо нивата от 1990 година. Сега обаче Брюксел обмисля намаление с поне 55%.

В този случай възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност ще бъдат от ключово значение за изпълнението на амбициите.

Според първоначалните оценки на ЕК делът на ВЕИ в производството на енергия ще трябва да достигне между 38% и 40% през 2030 година. Енергийната ефективност трябва да се повиши с между 36-39% от крайното енергийно потребление и 39-41% от първичното енергийно потребление, посочват от ЕК.

Двете директиви ще трябва да бъдат ревизирани и във връзка с други аспекти от Зелената сделка на ЕС, сред които стратегиите за интеграцията на енергийната система на общността, за използването на въглеводорода и други инициативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още