IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва обществена консултация за правилата за конкуренцията

Комисията иска да структурира нов инструмент, който да се справи със структурните дефицити на сега действащите правила

16:52 | 02.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) публикува днес оценка на въздействието, като започна и открито обществено допитване във връзка с необходимостта от евентуален нов инструмент за конкуренцията, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Заинтересованите страни могат да представят своите становища относно оценката на въздействието до до 30 юни 2020 г. и да отговорят на откритата обществена консултация до 8 септември 2020 г., уточняват от ЕК.

Евркомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че има „определени структурни рискове за конкуренцията“, заради което се търсят мненията на заинтересованите страни, за да „проучим необходимостта от евентуален нов инструмент за конкуренция, който би позволил да се справим с подобни структурни проблеми на конкуренцията своевременно и ефективно, гарантирайки справедливи и конкурентни пазари в цялата икономика“.

През последните години Комисията акцентира върху ролята на политиката за конкуренцията и как тя се вписва в свят, който се променя бързо, става все по-дигитален и глобализиран и трябва да стане по-екологичен.

Този процес на размисъл е част от по-широк политически дебат относно необходимостта от промени в настоящата рамка на законодателството в областта на конкуренцията, така че агенциите за правоприлагане по целия свят да продължат да запазват конкурентоспособността на пазарите.

След серия доклади и дебати Комисията стига до заключението, че осигуряването на конкурентност и справедливо функциониране на пазарите в цялата икономика вероятно ще изисква цялостен и всеобхватен подход с акцент върху три стълба: непрекъснато прилагане на съществуващите правила за конкуренцията, възможно предварително регулиране на цифровите платформи и евентуален нов инструмент за конкуренция за справяне със структурните проблеми на пазарите.

Новият инструмент за конкуренцията трябва да даде възможност на Комисията да се справи с пропуските в действащите правила и да се намеси срещу структурните проблеми на конкуренцията на пазарите своевременно и ефективно, посочват от ЕК. Новият инструмент следва да позволи на Комисията да наложи поведенчески и, когато е подходящо, структурни средства за защита.

Със законодателно предложение Комисията ще излезе към края на тази година, след като прегледа всички подадени становища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още