Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК започва обществена консултация за правилата за конкуренцията

Комисията иска да структурира нов инструмент, който да се справи със структурните дефицити на сега действащите правила

ЕК започва обществена консултация за правилата за конкуренцията

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) публикува днес оценка на въздействието, като започна и открито обществено допитване във връзка с необходимостта от евентуален нов инструмент за конкуренцията, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Заинтересованите страни могат да представят своите становища относно оценката на въздействието до до 30 юни 2020 г. и да отговорят на откритата обществена консултация до 8 септември 2020 г., уточняват от ЕК.

Евркомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че има „определени структурни рискове за конкуренцията“, заради което се търсят мненията на заинтересованите страни, за да „проучим необходимостта от евентуален нов инструмент за конкуренция, който би позволил да се справим с подобни структурни проблеми на конкуренцията своевременно и ефективно, гарантирайки справедливи и конкурентни пазари в цялата икономика“.

През последните години Комисията акцентира върху ролята на политиката за конкуренцията и как тя се вписва в свят, който се променя бързо, става все по-дигитален и глобализиран и трябва да стане по-екологичен.

Този процес на размисъл е част от по-широк политически дебат относно необходимостта от промени в настоящата рамка на законодателството в областта на конкуренцията, така че агенциите за правоприлагане по целия свят да продължат да запазват конкурентоспособността на пазарите.

След серия доклади и дебати Комисията стига до заключението, че осигуряването на конкурентност и справедливо функциониране на пазарите в цялата икономика вероятно ще изисква цялостен и всеобхватен подход с акцент върху три стълба: непрекъснато прилагане на съществуващите правила за конкуренцията, възможно предварително регулиране на цифровите платформи и евентуален нов инструмент за конкуренция за справяне със структурните проблеми на пазарите.

Новият инструмент за конкуренцията трябва да даде възможност на Комисията да се справи с пропуските в действащите правила и да се намеси срещу структурните проблеми на конкуренцията на пазарите своевременно и ефективно, посочват от ЕК. Новият инструмент следва да позволи на Комисията да наложи поведенчески и, когато е подходящо, структурни средства за защита.

Със законодателно предложение Комисията ще излезе към края на тази година, след като прегледа всички подадени становища.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня, 4 юли