Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК започва постепенно да премахва облекченията за държавната помощ заради Covid

Държавите от ЕС ще могат да прилагат различни мерки за подкрепа на бизнеса и инвестициите до края на 2023 г.

ЕК започва постепенно да премахва облекченията за държавната помощ заради Covid

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) започва постепенно да премахва облекчените правила за държавната помощ, които въведе заради COVID-19, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Правилата за държавната помощ на Европейския съюз (ЕС) бяха променени през март 2020 г., за да могат държавите от блока да подкрепят икономиките си заради разпространението на коронавируса и неколкократните блокади, които целяха да се ограничи разпространението му.

Първоначално ЕК увеличи възможностите за държавна подкрепа за научни изследвания, изпитване и производство на продукти, свързани с борбата с разпространението на коронавируса. Впоследствие бяха направени няколко промени във временната рамка за държавната помощ, с което се разшири обхвата ѝ, за да се подкрепят бизнесите, частните инвестиции и хората със заеми и безвъзмездни средства.

Още по темата

Сега се предвижда мерките, свързани с научните изследвания и производство на продукти за борба с разпространението на COVID-19, да действат до 30 юни тази година.

Мерките в подкрепа на инвестициите ще могат да продължат до края на настоящата година, а възможностите за преструктуриране на заеми – до средата на 2023 г. До края на следващата година могат да продължат да се прилагат мерки в подкрепа на платежоспособността, предвижда Комисията.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че Комисията е приела над 1300 решения в контекста на пандемията от коронавирус и е одобрила почти 950 национални мерки на стойност близо 3 трлн. евро под формата на държавни помощи. От тях обаче действително са разходвани 730 млрд. евро.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Унгария се предаде пред исканията на ЕС след рязкото поевтиняване на форинта