Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК започва процедура срещу България за използването на публична информация

Брюксел очаква от страната и още 18 члена в ЕС да имплементират Директивата за отворените данни и повторното използване на публични данни

ЕК започва процедура срещу България за използването на публична информация

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) започва наказателна процедура срещу 19 държави от ЕС, включително и срещу България, заради неспазване на правилата в Директивата за отворените данни и повторното използване на информацията от публичния сектор, съобщават от Брюксел.

Още по темата

Всички държави от ЕС, с изключение на Германия, Франция, Гърция, Дания, Полша, Малта, Португалия и Литва, не са транспонирали навреме текстовете от директивата в своето законодателство. Нормативният акт беше одобрен през юни 2019 г. и крайният срок за приемането му беше 17 юли 2021 г.

Текстовете предвиждат създаването на мобилни приложения за данни, както и подобряване на достъпа и прозрачността до публична информация, включително и резултати от проучвания, подкрепа за нови технологии, сред които и за изкуствен интелект.

Достъпът до информация е една от основните свободи в ЕС, е записано още в Директивата. Тя посочва, че общественият сектор събира, произвежда, възпроизвежда и разпределя информация в широк кръг от сфери. Тези документи представляват ценни ресурси, които могат да бъдат използвани от гражданите и юридическите лица, които да създадат нови иновативни продукти и услуги.

Сега страните имат два месеца, за да отговорят на изпратените от ЕК забележки и да предприемат необходимите мерки за отстраняването на нередностите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември