IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК засега не вижда нужда от специфично екозаконодателство заради шистовия газ

Брюксел ще трябва да предприеме по-обхватни действия при достигането на търговски мащаби на проучванията и добивите, смятат юристи

21:52 | 30.01.12 г.
ЕК засега не вижда нужда от специфично екозаконодателство заради шистовия газ

Европейската комисия (ЕК) смята, че няма нужда от допълнително екологично законодателство за регламентирането на проучванията за шистов газ поне докато те не достигнат търговски мащаби, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Според становището на ЕК дейностите, свързани с проучването за шистов газ, вече са предмет на европейските и на националните закони и наредби.

Въпросът за защитата на водите при сондажите, който беше повдигнат от противниците на шистовия газ, вече е обхванат в Рамковата директива за водите, Директивата за подземните води и Директивата за минните отпадъци, посочва се в доклад на белгийската адвокатска кантора Philippe & Partners, изготвен по поръчка на Еврокомисията.

Употребата на химикали при технологията за проучване пък е обхваната от регламента на Европейската общност по отношение на химикалите и тяхната безопасна употреба, посочва се още в доклада.

Марлене Холцнер, говорител на Европейската комисия по енергийните въпроси, коментира, че “технологията е нова и затова все още няма специфично законодателство”.

“Резултатите от проучването на юристите показват, че съществуващите регламенти са приложими за проучването и добива на шистов газ. В тях са заложени достатъчно инструменти, които просто трябва да се прилагат от страните”, допълни Холцнер.

Според юристите в момента проучванията за шистов газ в Европа са твърде малки, за да оправдаят подготвянето на специфично законодателство. Кантората обаче е изследвала законодателството в само 4 държави от Европейския съюз (ЕС) – Полша, Франция, Германия и Швеция, отбелязва изданието.

“Нито на европейско, нито на национално ниво забелязахме пропуски в законодателната рамка що се отнася до проучването и добива на шистов газ”, заключава се в доклада на юристите.

Експертите обаче посочват, че при достигането на търговски мащаби на дейностите, свързани с шистовия газ, ще са необходими по-обхватни действия на Европа за законова регламентация на процесите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още