Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно инвестиции от държавите

Урсула фон дер Лайен настоя за защита на регионите и работниците, които ще бъдат най-сериозно засегнати от прехода към по-устойчива и по-чиста икономика

ЕК: „Зелената сделка“ ще се провали, ако няма достатъчно инвестиции от държавите

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен предупреди в сряда (12 февруари), че европейската „Зелена сделка“ би се провалила, ако страните членки откажат да предоставят необходимото финансиране за работниците и регионите, които ще бъдат най-силно засегнати от енергийния преход, съобщава Euractiv. 

Още по темата

По време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) Фон дер Лайен защити амбициозната многогодишна финансова рамка (MФР) за финансиране на традиционните европейски политики, включително проектите по Кохезионния фонд, земеделието, както и новите приоритети като цифровата трансформация и отбраната.

Председателят на ЕК постави акцент върху „Зелената сделка“, която самата тя описа като стратегия за растеж за Европа.

Фон дер Лайен посочи, че „няма да приеме“ резултат, който не гарантира поне 25% от бюджета, отделен за борба с глобалното затопляне и за финансирането на справедлив преход за регионите и работниците.

ЕК предложи „Фондът за справедлив преход“ да подкрепи регионите и работниците, които ще се окажат най-сериозно засегнати от трансформацията към по-устойчива и чиста икономика.

Като част от своята „Зелена сделка“ Европа има за цел да се превърне в първия континент, който ще намали своите нетни емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г.

Фон дер Лайен предупреди, че „ако не заделим необходимите средства за подпомагане на регионите и работниците, които са най-силно изложени на икономическите последици от изменението на климата, просто няма да успеем да постигнем климатичен неутралитет“.

Предупрежденията ѝ предшестват срещата на Европейския съвет на 20 февруари, където лидерите на ЕС ще се опитат да преодолеят различията си по отношение на МФР, дългосрочния бюджет на ЕС, за периода 2021-27 г.

Държавите членки продължават да се застъпват за своите досегашни позиции относно общия размер на бюджета и приоритетите, които ще трябва да бъдат финансирани.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
michaelis23 до: Mavi Goz
преди 5 месеца
пак има "преход" нема лабаво .... :))
2
 
4
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Т.нар " зелена сделка"напомня на по възръстното поколение "историческите"решения приемани на внушителни форуми на всеки 4 или пет години!
2
 
3
 
2
преди 5 месеца
“ Фон дер Лайен посочи, че „няма да приеме“ резултат, който не гарантира поне 25% от бюджета, отделен за борба с глобалното затопляне и за финансирането на справедлив преход за регионите и работниците.”

Ся остава и да се каже на глас откъде ше се вземат тези кинти... па да видиме колко от зелените ше помодреят от ужасТ... :lol:
1
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВАЛИ!
Това ще бъде сигнал, че в ЕС е останала все пак, капка разум.

Още от Европа
Новите карантинни правила във Великобритания тласнаха надолу европейските борси