Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Екоактивисти искат Швейцария да насърчи „зеленото възстановяване“

Природозащитниците виждат в мерките за съживяване на икономиката шанс за ускоряване на прехода към чиста енергия

Екоактивисти искат Швейцария да насърчи „зеленото възстановяване“

Снимка: Bloomberg

Екологичните активисти внесоха петиция на специална сесия на швейцарския парламент в понеделник с искане пакетът от правителствена помощ да насърчи „зелено възстановяване“ от коронавирусната криза, информира Ройтерс.

Инициаторите на петицията заявиха, че спешна икономическа помощ в размер на 62 милиарда швейцарски франка (64 милиарда долара) трябва да бъде използвана по екологичен начин.

Повече от 22 000 души подписаха петицията с искане подкрепата за компании в сектори с големи емисии на парникови газове, като авиацията, да бъде обвързана с намаляване на тяхното въздействие върху околната среда.

Пакетът включва и гаранции за заемите на  Lufthansa в размер на 1,28 милиарда швейцарски франка.

Още по темата

„Тук сме, защото искаме да направим възстановяването зелено. Трябва да насърчаваме мерките, които ни помагат да се откажем от изкопаемите горива след коронавируса“, заяви Георг Клинглер от Greenpeace Швейцария.

Той призова правителството да подкрепи мерките за премахване използването на изкопаеми горива и насърчаване на възобновяемата енергия, както и финансовата индустрия да финансира устойчиви проекти. 

Много природозащитници виждат усилията за преодоляване на икономическия спад от пандемията като шанс за ускоряване на прехода към чиста енергия.

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика, също заяви, че подкрепата на правителствата може да доведе до бърз растеж при разработването на батерии и водородни технологии и да помогне на света да намали зависимостта си от изкопаеми горива.

Швейцарското правителство направи няколко стъпки в тази посока, а президентът Симонета Сомаруга каза през миналата седмица, че правителството се придържа към климатичните си цели и авиокомпаниите трябва да допринесат за тяхното изпълнение.

Зоу Рот, която е част от инициаторите на петицията, заяви, че кризата от COVID-19 предоставя възможност за промяна на мисленето.

"По време на тази криза видяхме колко уязвим е светът", каза тя. „По отношение на климатичната криза, която е много по-голяма, ние наистина трябва да направим нещо. Трябва да приемем тази криза като шанс да изградим по-справедливо и по-устойчиво бъдеще “, допълва тя.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 месеца
Швейцария е място на защита и натрупване на капитала, съхранение на златни запаси в планините, законодателство за защита на капитала, а не място за зелени човечета, които искат да наложат еко-данъци.
0
 
2
 
1
преди 2 месеца
Еко"активистите" искат единствено пари за да си затварят плювалниците . Рекетьори от най ниско ниво , както и рейтинговите агенции ...

Още от Европа
Президентски балотаж – ще избяга ли Полша от задаващия се авторитаризъм?