Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Екоактивисти съдят Великобритания заради разрешително за сондажна дейност

„Грийнпийс“ е поискала от съда в Шотландия да отмени решението на правителството да разреши на BP да извършва сондажна дейност в находище в Северно море

Екоактивисти съдят Великобритания заради разрешително за сондажна дейност

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Срещу британското правителство е заведено дело с обвинение, че не е изпълнило законовото си задължение да провери за евентуални щети върху климата, след като предостави на енергийния гигант BP Plc. разрешение за добив на 30 милиона барела петрол в Северно море, съобщава Bloomberg.

Екологичната организация „Грийнпийс“ е поискала от съда в Шотландия да отмени решението на правителството да  позволи на BP да извършва сондажна дейност в петролното находище „Ворлич“. 

Още по темата

От „Грийнпийс“ твърдят, че правителството на Обединеното кралство и Службата за петрол и газ, която регулира промишлеността, не са информирали правилно обществеността за разрешителното, създавайки риск за климата и климатичните цели.

„Налице са огромен брой грешки по отношение на изискванията за упражняване на обществени консултации“, заяви Рут Кроуфорд, адвокат на „Грийнпийс“, по време на изслушването в Единбург в сряда.

Случаят е поредният от нарастващия брой съдебни спорове за климата, в които екоактивисти се опитват да накарат правителствата и замърсителите да отговарят за неуспеха си да се справят с изменението на климата.

BP получи разрешение за продължаване на проекта за развитие относно „Волрич“ от Службата за петрол и газ през 2018 г.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова британското правителство да преразгледа лицензите за разработка на петролни и газови находища, след като беше изправена пред нарастващ натиск да оглави изменението на климата преди старта на преговорите на ООН за климата в Глазгоу.

Адвокатите на BP и Ithaca Energy, които имат 34% дял във „Ворлич“, заявиха, че „не е имало грешка в оценката на изменението на климата от потреблението на петрола и газа, добивани от находището“.

„Грийнпийс“ също твърди, че правителството не е успяло да прецени какъв обем контролираното изгаряне на природен газ ще се извърши в резултат на разрешената сондажна дейност. В съдебния иск се добавя, че лицензът за полето „Ворлич“ е издаден през 1981 г., когато не са съществували задължения или законодателство за регулиране на въздействието върху климата.

Говорител на министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия отказа да коментира съдебния процес.

„Въпреки това зависимостта на Великобритания от изкопаемите горива продължава да намалява, като съветът на Независимия комитет по изменението на климата е, че не можем да направим така, че петролът и газът да бъдат загърбени за една нощ“, изтъква говорителят.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Хърватски евроскептици искат референдум за приемането на еврото