Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Експерт: България не може да бъде изключение от въглеродната неутралност

Влагането на средства в ядрената енергетика е бананова кора по пътя към въглеродна неутралност, посочи Генади Кондарев от Сдружение "За Земята"

гледано: 2554   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
 Европейският акт за климата цели постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. На различни срещи в България чуваме как целта за нулеви емисии е за цяла Европа, като страната ни едва ли не може да бъде изключение. Това заяви Генади Кондарев от Сдружение "За Земята", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предването "Бизнес старт", в Деня на Земята.
Още по темата

"Защо си мислим, че страната ни ще бъде оставена като единствения пушещ остров? Въглищните индустрии вече трупат огромни загуби и ние трябваше с доста по-ускорени крачки да търсим този преход. В съседна Гърция си поставиха за цел до 2030 г. да имат почти 60% възобновяеми енергийни източници", коментира той.

Генади Кондарев е категоричен, че това десетилетие е ключово за прехода.

"Имаме достатъчно евтини технологии. Нашата енергийна стратегия трябва да бъде свързана с децентрализиране, с възобновяеми енергийни източници, тъй като по този начин всеки може да контролира енергията, която се произвежда. Ако оставим всичко в една централизирана енергетика, както до момента сме свикнали, никога няма да можем да повлияем на тези процеси", посочи експертът от Сдружение "За Земята".

От думите му стана ясно, че гласуваният в сряда от Европейската комисия Закон за климата ще се превърне в европейска рамка, която ще гарантира възможността да постигнем вече заложената цел за въглеродна неутралност към 2050 г.

"Таксономията е един доста полезен инструмент, който тепърва ще се развива и ще позволи на бизнеса да има по-ясни правила. Тези критерии ще бъдат приложени и към общественото финансиране", прогнозира Генади Кондарев.

Според него "влагането на средства в ядрената енергетика е бананова кора по пътя към въглеродна неутралност, тъй като това са проекти, които завършват далеч по-скъпо, отколкото са планирани, и отнемат много повече време за изпълнение".

"Проблемът с изкопаемия газ е многослоен, тъй като времето му като преходно гориво отмина. Изкопаемият газ отделя емисии, което означава, че чрез покачването на цената на въглеродните емисии най-вероятно и този енергиен източник ще става все по-скъп", очаква експертът на неправителствената организация.

Що се отнася до водородната стратегия в България, Кондарев подчерта, че технологиите за електролиза напредват и това „може да ни позволи да решим проблема с дългосрочното съхранение на енергия“.

Още по темата

От думите му стана ясно, че съществуват и пречки. "Преобразуването на енергия във водород според теоретичния му потенциал е към 70-80% ефективност, към момента обаче технологиите дават 50-60%. Това означава, че имаме една голяма загуба на енергия, която трябва да избегнем доколкото е възможно", отбеляза експертът.

Той се надява да има баланс в произведената енергия в регионите, за да не се налага да се съхранява в различните сезони на годината.

Кондарев напомни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост има опит да се променят проекти за изкопаема газ във водородни. „Но газификацията като инфраструктура и инвестиции не може да се използва за водород“, потвърди той и смята, че тези предложения няма да получат подкрепа от Европейската комисия.

Генади Кондарев все пак допусна, че може да има смесване на технологиите, но смята, че това ще е рисково за някои индустрии. За въглищната индустрия той смята, че е добре да се знае ясна крайна дата, в която да се направят промените, и смята, че ако се стигне до либерализация на пазара до 2025 г., тя е „обречена“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК сключи с Novavax договор за 200 млн. дози ваксини срещу Covid