IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Паниката и несигурността поставят Великобритания в уязвимо положение

ЕС е административно тежък и не се разви в посоката, която предполагаха бащите основатели, казва политологът Христо Анастасов

12:11 | 06.10.18 г.
Експерт: Паниката и несигурността поставят Великобритания в уязвимо положение

Паниката, несигурността и авантюризмът поставят Великобритания в уязвимо геополитическо положение, заяви Христо Анастасов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Танцовата стъпка на Мей не е първата ѝтанцова стъпка, имаше една друга преди това – в Африка. Танцовата стъпка може да бъде символ на измамен наратив, в който като в клопка попаднаха 51%-52% от британския народ. При излизане на Великобритания от ЕС тя ще възстанови и ще се намери в центъра на собствената си стара империя. Този наратив бе продаван успешно 3 десетилетие от всякакви фактори във Великобритания и извън нея и за съжаление той имаше своя ефект. Британците бяха подложени на облъчване от герои като Мърдок и неговата империя, в които ЕС бе демонизиран, скривайки същността на ЕС".

Факт е, че ЕС е административно тежък и че се разви не в посоката, която предполагат бащите основатели, категоричен е Христо Анастасов. "Това не е заради тиранията на някои брюкселски администратори, които са били вързани да правят обединението от погрешната страна. Естественото развитие на обединението на Европа би трябвало да се развива във външната политика и отбраната основно", съобщава гостът..

Характерните проблеми на ЕС са тази тежка бюрокрация, тази липса на демократичната отговорност, обяснява Анастасов. Въпреки това "ЕС е най-доброто за живеене място, с най-висок жизнен стандарт и е едно доброволно обединение, което се оказва много по-здраво, отколкото някой някога си и мислил. Той е кулминацията от развитието в последните няколко века, сътресенията на които са ни стрували скъпо", пояснява политологът.

"Паниката, несигурността и авантюризмът поставят Великобритания в лошо положение, уязвима и геополитически. Референдумите като практика са въведени от доста авторитарни лидери. Те изразяват или желание за аплауз на самоуверени политици, или бягство от отговорност. Ще ми се да вярвам, че разумът във Великобритания ще надделее и няма да се допусне пълен хаос".

По темата за обвиненията на британските служби срещу руското разузнаване по случая "Скрипал" политологът Христо Анастасов посочи, че първите хакерски атаки, които сочеха Русия като източник, бяха 2005 г. в балтиийските страни. "Тогава правителството на Естония беше буквално излязло от употреба, разчитайки на електронно правителство след брутално идваща от Русия атака. Имаше достатъчно доказателсва за това. Руската офанзива започва 2008 г., когато покрай финансовата криза решиха, че Запада се срива. Аресивното и безотговорното им поведение не е преставало. Очевидните намеси в изборите, хакерските атаки, повсеместното финансиране или насърчаване на всякакви дестибилизаращи западния свят процеси са част от проявите", обобщи по темата гостът.

Коментар и по темата за настроенията спрямо Доналд Тръмп гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още